×
Home Livescore

Marco van Basten onthult: van topspits naar depressieve trainer

Marco van Basten onthult: van topspits naar depressieve trainer
Fritsdejong ©
Gepubliceerd op vrijdag 18 augustus 2023 09:12 uur

Marco van Basten, de legendarische voetballer en voormalig trainer, heeft onlangs een opmerkelijk inkijkje gegeven in zijn tijd als coach. In een exclusief interview met De Cor Potcast, onthulde de voormalige topspits dat hij tijdens zijn trainerscarrière te maken kreeg met een diepe depressie.

Van Basten begon zijn trainersloopbaan in 2003 bij Jong Ajax, waarna hij de rol van bondscoach van het Nederlands elftal op zich nam. Vervolgens was hij werkzaam bij Ajax, sc Heerenveen en AZ. Na zijn vertrek als hoofdtrainer in 2014, bleef hij nog wel actief als assistent-trainer bij AZ en het Nederlands elftal.

"Als voetballer had ik een fantastisch leven en was ik tevreden, maar als trainer raakte ik op een gegeven moment echt in een neerwaartse spiraal", onthulde San Marco. "Ik werd gewoon uitgeput, echt uitgeput. Het was voor mij noodzakelijk om te stoppen."

Van Basten gaf toe dat hij tijdens zijn trainerschap soms verlangde naar een ontspannen potje golf. "Ik had wel eens gedachten van 'waarom ga ik niet gewoon lekker golfen?' Maar je probeert het toch. Ergens had ik het idee dat ik invloed kon uitoefenen, maar dat bleek uiteindelijk te weinig te zijn. In ieder geval te weinig om mezelf gelukkig te maken. Als speler ben je direct en zeg je waar het op staat. Als trainer moet je dat op een andere manier doen. Het is veel complexer. Je moet de spelers voor je winnen, anders kom je nergens."

Het openhartige interview van Van Basten werpt een nieuw licht op de uitdagingen en druk die gepaard gaan met het trainersvak. Het illustreert dat zelfs een voetballegende als Van Basten niet immuun is voor de mentale tol die het coachen kan eisen.