×
Home Nieuws Livescore

AZ maakt indruk in Spanje: Marca roemt transferbeleid en jeugdopleiding

AZ maakt indruk in Spanje: Marca roemt transferbeleid en jeugdopleiding
Ferdinand Stöhr on Unsplash ©
Gepubliceerd op maandag 23 oktober 2023 13:32 uur

AZ maakt internationaal furore met indrukwekkende seizoensstart

Het is geen geheim meer: AZ is aan een buitengewoon seizoen begonnen en ook in Spanje is dit niet onopgemerkt gebleven. De gerenommeerde Spaanse krant Marca heeft de club uit Alkmaar uitgeroepen tot een voorbeeld voor heel Europa, vanwege hun slimme transferbeleid en sterke jeugdopleiding.

'AZ beleeft opnieuw een sprookjesachtig seizoen', zo klinkt het in de krant. Marca wijst erop dat AZ momenteel op de tweede plaats staat in de Eredivisie, ondanks het feit dat de club een groot aantal sterkhouders heeft verkocht. Spelers als Tijjani Reijnders (AC Milan), Milos Kerkez (Bournemouth), Jesper Karlsson (Bologna), Sam Beukema (Bologna) en Pantelis Hatzidiakos (Cagliari) hebben allen de club verlaten.

Met de opbrengst van maar liefst zestig miljoen euro heeft AZ echter niet overhaast gehandeld. Slechts twaalf miljoen euro werd geïnvesteerd in nieuwe spelers, waaronder Ibrahim Sadiq, Alexandre Penetra en Denso Kasius. Volgens de analyse van Marca was dit ruimschoots voldoende, aangezien de basis van het team al stevig stond. Hierbij wordt verwezen naar de jeugdopleiding van AZ, die door de Spanjaarden wordt omschreven als een 'bron van talent van ongekend niveau'.

Vorig jaar bewees de jeugd van AZ al dat ze op de goede weg waren door de UEFA Youth League te winnen. In dit prestigieuze toernooi werden jeugdteams van onder andere FC Barcelona en Real Madrid verslagen. En nu dringen verschillende spelers uit dat kampioensteam door tot het eerste elftal van AZ. Denk hierbij aan Rome Jayden Owusu-Oduro, Wouter Goes, Lewis Schouten, Mexx Meerdink en Ernest Poku.

Daarnaast heeft AZ een uitstekende mix van ervaring en talent in het huidige elftal. Spelers als Matthew Ryan, Yukinari Sugawara, Jordy Clasie en Vangelis Pavlidis leveren bijna elke wedstrijd een belangrijke bijdrage. Vooral Pavlidis wordt geprezen door Marca en bestempeld als 'de onbetwiste ster van AZ'. De club als geheel wordt gezien als een lichtend voorbeeld voor andere clubs in Europa.