×
Home Nieuws Livescore

KNVB ziet daling incidenten in betaald voetbal, maar blijft streven naar verbetering

KNVB ziet daling incidenten in betaald voetbal, maar blijft streven naar verbetering
dominik hofbauer on Unsplash ©
Gepubliceerd op woensdag 18 oktober 2023 16:09 uur

Het Nederlandse betaald voetbal heeft afgelopen seizoen een opmerkelijke daling van het aantal incidenten gekend, zo blijkt uit recente gegevens van de Veiligheidsmonitor, die zijn vrijgegeven door de KNVB. De voetbalbond heeft echter aangegeven nog niet volledig tevreden te zijn met deze ontwikkeling.

In het voorgaande seizoen werden er 725 incidenten geregistreerd door de politie, terwijl dit aantal het seizoen daarvoor nog op 893 lag. Daarnaast heeft de aanklager betaald voetbal in het seizoen 2021-2022 179 onderzoeken ingesteld, ten opzichte van 169 in het seizoen 2022-2023. Opvallend genoeg heeft de politie ook minder proces-verbalen opgemaakt, namelijk 640 tegenover 422. Deze afname in incidenten heeft ook geleid tot een daling in het aantal opgelegde stadionverboden, van 1341 in het seizoen 2021-2022 naar 986 in het afgelopen seizoen.

Desondanks blijft de KNVB kritisch en laat weten dat zij nog niet tevreden zijn met deze cijfers. "Hoewel het aantal incidenten nog steeds aanzienlijk hoger ligt dan voor de coronaperiode, laten deze cijfers wel zien dat we langzaam maar zeker meer controle krijgen over het probleem", aldus Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal bij de KNVB. De voetbalbond benadrukt dat alle betrokken partijen hard blijven werken aan het verminderen van deze problematiek.

Naar aanleiding van verschillende incidenten heeft de KNVB eerder dit jaar de regels aangescherpt. Zo worden wedstrijden nu tijdelijk stilgelegd wanneer supporters voorwerpen op het veld gooien. Sinds de invoering van deze regel merkt de voetbalbond op dat er minder voorwerpen op het veld worden gegooid en dat de daders in bijna alle gevallen kunnen worden opgespoord en gestraft.