×
Home Nieuws Livescore

België toont respect na gestaakte wedstrijd tegen Zweden

België toont respect na gestaakte wedstrijd tegen Zweden
Ferdinand Stöhr on Unsplash ©
Gepubliceerd op dinsdag 17 oktober 2023 15:25 uur

België weigert reglementaire nederlaag van Zweden na gestaakte EK-kwalificatiewedstrijd

Na de schokkende terroristische aanslag op twee Zweedse supporters in Brussel tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd op maandag, heeft België besloten geen reglementaire nederlaag te eisen. De wedstrijd werd stilgelegd nadat de internationals van Zweden in de rust op de hoogte werden gebracht van het tragische nieuws en aangaven niet verder te willen spelen. Hoewel de mogelijkheid bestaat dat de Scandinaviërs een reglementaire nederlaag krijgen, heeft de Belgische bond besloten hier niet op aan te dringen.

Op het moment van de staking stond de stand op 1-1. De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KVBV) heeft besloten deze stand als eindstand te hanteren, zo meldt Het Laatste Nieuws. De Belgische interim-voorzitter Manu Leroy heeft verklaard dat hij niet zal aandringen op een 'forfaitnederlaag' voor Zweden. Hij benadrukte het belang van respect tonen voor wat er is gebeurd en zal contact opnemen met de Zweedse en Oostenrijkse federaties, evenals met de UEFA. Leroy stelt dat op een bepaald moment moraal en ethiek de overhand moeten nemen.

Hoewel België al gekwalificeerd is voor het EK in 2024, is het resultaat tegen Zweden nog steeds van belang voor de Rode Duivels. Een overwinning zou België namelijk dichter bij groepswinst brengen en daarmee een gunstigere loting voor de groepsfase van het EK in Duitsland.

Volgens artikel 29 van de UEFA-regelgeving moet een gestaakte officiële wedstrijd zo snel mogelijk worden hervat. Bij voorkeur de volgende dag, zonder publiek en in hetzelfde stadion. Echter, dit lijkt in dit geval niet haalbaar, aangezien het Zweedse nationale team direct na de wedstrijd terugvloog naar Stockholm en ook de Rode Duivels één voor één naar huis keerden. Daarnaast roept het garanderen van de veiligheid, het organiseren van eventuele ticketverkoop en de televisie-uitzending van een mogelijke hervatting veel vragen op.