×

Nederlands elftal verliest opnieuw van Frankrijk: Mbappé schittert

JEROEN BENTVELZEN ON UNSPLASH ©
Gepubliceerd op vrijdag 13 oktober 2023 23:01 uur

Het Nederlands elftal heeft opnieuw een teleurstellende wedstrijd moeten ondergaan tegen Frankrijk in de EK-kwalificatie. Ondanks een betere prestatie dan in maart in Parijs, kon de ploeg van Ronald Koeman niet op tegen de ongeëvenaarde klasse van Kylian Mbappé: 0-2.

Met een waslijst aan afwezigen moest Oranje het veld betreden met twee debutanten. Bart Verbruggen stond in het doel, terwijl Quilindschy Hartman de voorkeur kreeg boven Daley Blind. Tijjani Reijnders en Joey Veerman hadden al eerder hun debuut gemaakt, maar verschenen nu voor het eerst aan de aftrap.

Nederland begon redelijk goed in de Johan Cruijff Arena, maar al snel stond het 0-1. Kylian Mbappé kreeg na zes minuten geen strobreed in de weg gelegd en scoorde uit een voorzet. Ondanks deze tegenslag herpakte Oranje zich enigszins, maar slaagde er niet in om de Fransen echt in verlegenheid te brengen in de openingsfase.

Na ruim 25 minuten veranderde dit. Na een mooie combinatie kreeg Veerman een kans, maar hij schoot over. Een domper was het vroege uitvallen van Wout Weghorst, die werd vervangen door Donyell Malen. Nederland bleef echter zoeken naar openingen en Xavi Simons dwong doelman Mike Maignan tot een redding met een venijnig schot. De Franse keeper schrok ook even toen hij een poging van Hartman bijna door zijn vingers liet glippen.

Oranje was dus niet kansloos, maar had moeite om echt door de Franse verdediging heen te breken. Met Mats Wieffer in plaats van Marten de Roon bleef de ploeg van Koeman het na rust proberen. Maar opnieuw was het de klasse van Mbappé die het verschil maakte. De aanvaller schoot prachtig raak vanaf de rand van het strafschopgebied: 0-2. Een domper voor Nederland, maar Malen dacht snel iets terug te doen. Zijn doelpunt werd echter afgekeurd vanwege buitenspel van Nathan Aké.

Een halfuur voor tijd bracht Koeman opnieuw een debutant in het veld. De veelbesproken Jeremie Frimpong verving Denzel Dumfries, die kort daarvoor geel had gekregen na het stoppen van een Franse counter. Ondertussen leek Oranje het tij niet meer te kunnen keren. Ondanks de steun van het publiek waren kansen schaars, al schoot Malen hardwerkend een meter naast.

Met Micky van de Ven als volgende debutant begon Nederland aan een slotoffensief. Een andere debutant werd beloond voor zijn harde werk: Hartman zette Maignan op het verkeerde been en scoorde: 1-2. Mbappé was dicht bij een hattrick toen hij de lat raakte, maar plotseling rook Oranje weer kansen. In blessuretijd was het zelfs heel dichtbij. Hartman zag dat invaller Steven Bergwijn net tekort kwam om te scoren.

Nederland moet dus een nieuwe nederlaag slikken en zakt naar de derde plaats in de groep. Griekenland heeft drie punten meer, maar heeft ook een wedstrijd meer gespeeld. Frankrijk is al zeker van het EK 2024.