×
Home Nieuws Livescore

Voetbalgeweld Nederland: te weinig veiligheid, nieuwe problematische supporters

Voetbalgeweld Nederland: te weinig veiligheid, nieuwe problematische supporters
dominik hofbauer on Unsplash ©
Gepubliceerd op vrijdag 13 oktober 2023 14:25 uur

Het voetbalgeweld in Nederland heeft een alarmerende stijging doorgemaakt, en dit wordt toegeschreven aan het gebrek aan investeringen in stadionveiligheid door Nederlandse clubs in de afgelopen jaren. Daarnaast zorgt de opkomst van een nieuwe generatie jonge supporters voor problemen, zo meldt de NOS op basis van het rapport 'Van voetbalrellen leren' van onderzoeksbedrijf Bureau Beke.

Volgens het rapport heerste er in de jaren voor de coronapandemie een beeld van weinig incidenten in en rondom de Nederlandse stadions. Hierdoor ontstond het idee dat voetbal vooral 'gastvrij toegankelijk' moest zijn, zonder strenge veiligheidsmaatregelen. Ironisch genoeg is het juist deze gastvrijheid die nu de bestrijding van voetbalgeweld bemoeilijkt, aldus de onderzoekers. "Doordat hooligans druk uitoefenen op de club en het clubbestuur, hebben ze steeds meer invloed gekregen. Betaaldvoetbalorganisaties zijn vaak niet langer de baas in eigen huis en kunnen daardoor de veiligheid in het stadion niet meer waarborgen."

Het rapport beschrijft ook de opkomst van een nieuwe generatie voetbalsupporters. Hiermee doelen de onderzoekers op personen die sinds de coronapandemie betrokken zijn geraakt bij voetbalgerelateerde, strafbare feiten. Het gaat om enkele honderden jonge mannen van gemiddeld 21 jaar oud die zich aansluiten bij de ultra's van een club en 'schijt hebben aan alles'. Volgens het rapport gebruiken zij buitensporig geweld zonder specifieke reden. Het overmatig gebruik van alcohol en drugs wordt genoemd als een mogelijke verklaring voor deze agressie.

Om de situatie te verbeteren, stellen de onderzoekers dat er meer politieagenten, inclusief wijkagenten, moeten worden ingezet. Daarnaast moet de mentaliteit van voetbalclubs veranderen. Wedstrijden zouden moeten worden beschouwd als evenementen die aan strikte veiligheidseisen moeten voldoen. Het koppelen van tickets aan ID-kaarten en het beperken van de verkoop van alcohol worden genoemd als mogelijke oplossingen. Ook wordt aanbevolen om de kwaliteit van de stewards te verbeteren.

Het onderzoeksbureau heeft in opdracht van de politie gesproken met deskundigen die betrokken zijn bij het merendeel van de 34 betaaldvoetbalorganisaties in Nederland. Daarnaast zijn de achtergronden van 521 verdachte supporters geanalyseerd.