Home Livescore

Spanje verslaat Schotland in EK-kwalificatie, Turkije wint van Kroatië

Ferdinand Stöhr on Unsplash ©
Gepubliceerd op donderdag 12 oktober 2023 22:49 uur

Spanje heeft Schotland donderdagavond in Sevilla verrast met een onverwachte nederlaag in de kwalificatie voor het EK 2024. In een spannende wedstrijd wist Schotland lange tijd stand te houden, maar uiteindelijk trok Spanje aan het langste eind.

De Schotten begonnen vol goede moed aan de lastige opgave om Spanje te verslaan en zo een ticket voor het EK veilig te stellen. Eerder dit jaar was dat al gelukt op eigen bodem. In de eerste helft had Schotland het echter zwaar en moest het toezien hoe Spanje de meeste kansen creëerde. Vlak voor rust moesten de bezoekers het ook nog eens stellen zonder Andy Robertson, die een harde botsing had met de Spaanse doelman Unai Simon.

Na de rust leek Schotland plotseling brutaal de leiding te nemen. Scott McTominay schoot een vrije trap op spectaculaire wijze binnen, maar zijn doelpunt werd uiteindelijk afgekeurd vanwege vermeend duwen. Kort daarna brak het verzet van Schotland. Álvaro Morata, die recentelijk al indruk maakte in het duel met Feyenoord, kopte prachtig binnen. Toen Oihan Sancet in de slotfase ook nog eens een eigen doelpunt maakte, was de overwinning voor Spanje een feit. De wereldkampioen van 2010 heeft nu twaalf punten, drie minder dan Schotland, dat één wedstrijd meer heeft gespeeld.

In Kroatië ging het er ook spannend aan toe. Eerder dit jaar was Kroatië nog met 0-2 te sterk op bezoek bij Turkije, maar dit keer verliep het anders. Ajax-verdediger Josip Sutalo en zijn teamgenoten hadden het moeilijk tegen de Turken, waar Orkun Kökcü op de bank zat. Na een halfuur spelen kwam Turkije op voorsprong dankzij een doelpunt van Baris Yilmaz, die daarbij wel geholpen werd door een fout van de Kroatische doelman Dominik Livakovic.

Kroatië ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker, maar slaagde daar niet in. In de 79e minuut leek Lovro Majer nog de 1-1 te maken, maar zijn poging werd van de doellijn gehaald. Turkije hield stand en pakte daarmee drie belangrijke punten. Ze hebben nu tien punten, drie minder dan Kroatië.

Al met al waren het spannende wedstrijden in de kwalificatie voor het EK 2024. Spanje en Turkije deden goede zaken en zetten zichzelf op de kaart. Schotland en Kroatië zullen echter teleurgesteld zijn met hun nederlagen en zullen alles op alles moeten zetten om zich alsnog te kwalificeren voor het EK.