×
Home Nieuws Livescore

Legia Warschau beschuldigt Nederlandse autoriteiten van discriminatie en agressie

Legia Warschau beschuldigt Nederlandse autoriteiten van discriminatie en agressie
dominik hofbauer on Unsplash ©
Gepubliceerd op donderdag 12 oktober 2023 07:33 uur

Legia Warschau heeft opnieuw zijn ongenoegen geuit over de incidenten rondom het Conference League-duel bij AZ, maar dit keer op een wel heel bijzondere manier. De Poolse club heeft namelijk een filmverslag van maar liefst een half uur gemaakt, waarin ze de gemeente Alkmaar en de Nederlandse politie beschuldigen van vreemdelingenhaat, agressie en discriminatie.

Het was vorige week een chaos in en rondom het AFAS Stadion. Hooligans van Legia Warschau bestormden vlak voor de wedstrijd de toegangspoorten van het bezoekersvak, waardoor ook Poolse fans zonder ticket het stadion wisten binnen te dringen. Ze maakten zelfs pepperspray en wapenstokken buit van de ME. Door het geweld raakte één politieagent bewusteloos en raakten twee anderen lichtgewond.

Na de wedstrijd escaleerde de situatie opnieuw, toen spelers en medewerkers van Legia het stadion niet mochten verlaten. Volgens bronnen zouden ze zelfs geprobeerd hebben om de spelersbus te bereiken, waarbij twee spelers een beveiliger van AZ zouden hebben mishandeld. Deze spelers werden gearresteerd, maar zijn inmiddels weer op vrije voeten. Echter, in Polen hebben ze een totaal andere kijk op de gebeurtenissen, zo laten ze zien in een exclusieve achter de schermen-video.

In het filmverslag wordt de hele reis naar Nederland gedocumenteerd. Mensen van de club beweren dat ze al ver voor de wedstrijd werden tegengehouden en ondervraagd, puur en alleen omdat ze Pools spraken. Na ongeveer negentien minuten in de video komen de ongeregeldheden bij het stadion aan bod. Verschillende mensen beweren dat Legia het slachtoffer is geworden van agressie en discriminatie. Ze uiten hun afschuw over het optreden van de politie en de gemeente Alkmaar.

Opvallend genoeg wordt er in het filmverslag met geen woord gerept over het geweld dat de eigen supporters van Legia hebben veroorzaakt. Het lijkt erop dat de club ervoor kiest om dit aspect volledig te negeren en de schuld volledig bij anderen neer te leggen. Het is dan ook de vraag hoe objectief dit filmverslag daadwerkelijk is.

De gemeente Alkmaar en de Nederlandse politie hebben nog niet gereageerd op de beschuldigingen van Legia Warschau. Het is afwachten of zij met een weerwoord zullen komen en hoe dit verder zal worden afgehandeld. Voor nu blijft het een verhitte discussie tussen de Poolse club en de Nederlandse autoriteiten.