×
Home Nieuws Livescore

Eredivisie-spelers dragen dit seizoen geen regenboogband, tenzij clubs beslissen

Eredivisie-spelers dragen dit seizoen geen regenboogband, tenzij clubs beslissen
ALEXANDER FOX | PLANET FOX FROM PIXABAY ©
Gepubliceerd op woensdag 11 oktober 2023 17:09 uur

Eredivisie-spelers zullen dit seizoen geen opvallende regenboogband dragen, tenzij de clubs zelf beslissen om dit te doen. Dit werd bekendgemaakt tijdens een online symposium van de KNVB, dat plaatsvond op nationale Coming Out Day, een dag waarop extra aandacht wordt besteed aan het openlijk uitkomen voor je seksuele geaardheid of genderidentiteit.

"Het is nu aan de clubs zelf om te beslissen of ze de armband willen dragen", aldus Houssin Bezzai, programmamanager racisme en discriminatie bij de KNVB, zoals geciteerd door het Algemeen Dagblad. De One Love armband, die symbool staat voor liefde voor iedereen, zorgde vorig seizoen voor ophef toen voormalig Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü en Excelsior-aanvoerder Redouan El Yaakoubi weigerden de band te dragen tijdens wedstrijden. Als gevolg daarvan was Kökcü geen aanvoerder meer in het daaropvolgende duel van Feyenoord.

Tijdens het WK in Qatar was het dragen van de armband verboden door de FIFA, hoewel Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk aanvankelijk van plan was om de band te dragen tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal.

Het nieuws van het online symposium werd met teleurstelling ontvangen. "Ik roep de clubs op om alsnog de band te dragen. Het lijkt nu alsof er geluisterd is naar de critici die vorig seizoen al twijfels hadden over het idee van de band, terwijl wij de boodschap erachter van groot belang vinden", aldus Thomas Pruijsen van de John Blankenstein Foundation. Deze organisatie zet zich in voor de acceptatie van LHBT'ers in de sport.

Daarnaast sprak de KNVB de hoop uit om homofobe spreekkoren uit de Nederlandse stadions te verbannen. De voetbalbond erkent echter dat het moeilijk is om dergelijke geluiden strafbaar te stellen. "Hiervoor hebben we de volledige medewerking van de clubs nodig. Bij antisemitische en racistische spreekkoren kan er direct worden ingegrepen en wordt de wedstrijd meteen stilgelegd. Dat zou ook het geval moeten zijn bij homofobe spreekkoren", aldus Bezzai.