×

AZ verrast Ajax met 1-2 overwinning in Eredivisie

Ferdinand Stöhr on Unsplash ©
Gepubliceerd op zondag 8 oktober 2023 16:58 uur

In een onverwachte wending heeft Ajax opnieuw een zware klap moeten incasseren in de Eredivisie. Thuis werden de Amsterdammers verslagen door AZ met een score van 1-2. Deze nederlaag zorgt voor nog meer druk op de schouders van trainer Maurice Steijn.

Voorafgaand aan de wedstrijd stond Ajax al onder grote druk. Ze waren afgezakt naar de zestiende plek in de Eredivisie, hoewel ze wel twee wedstrijden minder hadden gespeeld dan andere teams. Door blessures van Josip Sutalo en Steven Berghuis moest Steijn last-minute improviseren. Hierdoor kregen Jakov Medic en Amourricho van Axel Dongen de kans om te schitteren in de Johan Cruijff Arena.

De wedstrijd begon met een kans voor AZ, maar daarna leek Ajax even de controle te hebben. Helaas was dit van korte duur. Na ruim een kwartier begon AZ weer aan te dringen, terwijl het tempo bij Ajax schrikbarend laag was. De Johan Cruijff Arena schreeuwde om een strafschop na een licht contact, maar scheidsrechter Allard Lindhout wilde hier niets van weten. Ondertussen raakte Van Axel Dongen geblesseerd tijdens het moment rondom de strafschopclaim.

Vlak voor rust wist Vangelis Pavlidis de Ajax-verdediging te slim af te zijn en scoorde hij de 0-1 met een simpele loopactie. Dit zorgde voor een striemend fluitconcert in het stadion. Na de rust ging het niet veel beter bij Ajax. Steven Bergwijn kreeg een gele kaart en raakte geblesseerd in een duel met Medic.

Een half uur voor tijd vergrootte Dani de Wit de voorsprong voor AZ. Na opnieuw zwak verdedigen van Ajax kon Sven Mijnans vrij aan de linkerkant van het strafschopgebied komen. Hij vond De Wit, die eenvoudig kon scoren. Ondanks deze tegenslag gaf Ajax niet op en maakte Branco van den Boomen in de 73e minuut de 1-2 met een van richting veranderd schot.

Door deze aansluitingstreffer nam Ajax meer risico, wat resulteerde in kansen voor AZ in de slotfase. Jens Odgaard was meerdere keren dicht bij een derde doelpunt voor AZ, maar slaagde er niet in om te scoren. Uiteindelijk behaalde AZ een 1-2 overwinning in de Johan Cruijff Arena. Hierdoor staat het team van Pascal Jansen voorlopig bovenaan in de Eredivisie, terwijl Ajax blijft steken op een teleurstellende zestiende plek. Of deze nederlaag gevolgen zal hebben voor Steijn, zal de komende uren moeten blijken.