×
Home Nieuws Livescore

Telecompartijen eisen eerlijk biedingsproces voor Eredivisie televisierechten

Telecompartijen eisen eerlijk biedingsproces voor Eredivisie televisierechten
JEROEN BENTVELZEN ON UNSPLASH ©
Gepubliceerd op donderdag 5 oktober 2023 14:16 uur

Het verbond van telecommunicatiebedrijven (Delta Fiber, KPN, Odido en VodafoneZiggo) heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gevraagd om in te grijpen om te voorkomen dat zij de Eredivisie-rechten mislopen. De Eredivisie CV en de clubs lijken op weg te zijn naar een verlengde samenwerking met ESPN.

Volgens de kabelbedrijven is er een geheime deal tussen de Eredivisie CV en ESPN. Ze eisen een eerlijk biedingsproces en hebben de ACM ingeschakeld. Volgens de telecommunicatiebedrijven is de "exclusieve onderhandeling en de aanstaande deal tussen ECV en Disney/ESPN over de televisierechten van de Eredivisie" in strijd met het kartelverbod. De ACM kan de Eredivisie CV, ESPN en Disney dwingen tot een transparant biedingsproces.

In mei hebben de kabelaanbieders een jaarlijks bod van 180 miljoen euro gedaan voor de rechten. "We kunnen alleen maar speculeren over de reden waarom dit is afgewezen. Daarom voelen we ons genoodzaakt om naar de ACM te stappen. We zouden liever met ECV en de clubs om de tafel zitten, maar tot nu toe is ons geen enkele stoel aangeboden", aldus een woordvoerder.

De kabelbedrijven beweren dat ze stappen hebben ondernomen met betrekking tot financiële garanties. "Eén ding is zeker: het consortium is er nu en zal er ook na 1 juli 2024 zijn, met een gegarandeerd bod van 180 miljoen euro netto." Afgelopen zomer werd duidelijk dat de Eredivisie CV en ESPN bijna tot een overeenkomst waren gekomen. ESPN zou ook van 2025 tot en met 2030 de rechtenhouder zijn.