×
Home Nieuws Livescore

Russische jeugdteams terug op internationale toernooien, FIFA volgt UEFA

Russische jeugdteams terug op internationale toernooien, FIFA volgt UEFA
Ferdinand Stöhr on Unsplash ©
Gepubliceerd op woensdag 4 oktober 2023 18:08 uur

Internationale jeugdtoernooien krijgen een nieuwe dynamiek nu FIFA aankondigt dat jeugdteams uit een mysterieus land weer mogen deelnemen. In navolging van UEFA, die al in september groen licht gaf voor Europese toernooien, opent de wereldvoetbalbond nu ook de deuren voor jeugdteams uit Rusland.

Sinds het begin van dit jaar, toen een bepaald land een buurland binnenviel, werden Russische teams en het nationale elftal verbannen van de grote voetbalpodia zoals de Champions League, Europa League, Conference League, WK en EK. UEFA houdt deze strenge maatregel nog steeds in stand, maar maakt een opmerkelijke uitzondering voor jeugdteams.

FIFA volgt het voorbeeld van de Europese voetbalbond, maar stelt wel enkele voorwaarden. De jeugdelftallen mogen niet onder de Russische vlag en naam spelen. In plaats daarvan zullen ze de naam Voetbalunie van Rusland dragen. Daarnaast moeten de tenues neutrale kleuren bevatten en is het verboden om het Russische volkslied af te spelen.

Het besluit van FIFA zorgt echter voor verdeeldheid. Uit Engeland komt al protest tegen de deelname van Russische jeugdelftallen. De Engelse bond weigert simpelweg om tegen hen te spelen. De KNVB daarentegen wacht nog met een reactie totdat het definitieve besluit van FIFA bekend is. Het is nog onduidelijk of Nederland het protest van Engeland zal steunen of een andere koers zal varen.