×
Home Nieuws Livescore

Huidige crisis Ajax niet te vergelijken met Cruijff-revolutie

Huidige crisis Ajax niet te vergelijken met Cruijff-revolutie
dominik hofbauer on Unsplash ©
Gepubliceerd op zondag 1 oktober 2023 10:08 uur

De huidige malaise bij Ajax kan absoluut niet vergeleken worden met de revolutionaire omwenteling die plaatsvond in 2010 onder leiding van de legendarische Johan Cruijff. Dit beweren voormalig Ajax-bestuurder Henri van der Aat en schrijver Menno de Galan in een exclusief interview met de NOS.

"De situatie is nu compleet anders dan destijds", aldus Henri van der Aat, die van 2008 tot 2011 betrokken was bij Ajax als interim-directeur en commercieel directeur. "Toen hadden we geen crisis op het veld, maar nu is die er wel." Hij wijst ook op een ander belangrijk verschil: Ajax is momenteel stuurloos zonder algemeen directeur en technisch directeur. "In onze tijd waren we niet stuurloos. Het was een totale machtsstrijd, een gevecht om de koers, naar links of naar rechts."

Menno de Galan, auteur van het destijds spraakmakende boek 'De Coup van Cruijff', verwacht niet dat de huidige crisis zal leiden tot een nieuwe revolutie. "Dit is eerder een totale implosie", aldus de bekende journalist van Nieuwsuur, die de verschillen benadrukt met dertien jaar geleden. "Ajax draaide toen gewoon mee aan de top, het jaar ervoor waren ze onder Martin Jol bijna kampioen geworden. Nu is het sportieve verval veel groter. De kritiek van Cruijff destijds was zwaar overdreven. Nu is het niet eens overdreven, Ajax staat echt op het randje van degradatie."

Ook De Galan ziet dat er momenteel sprake is van een "machtsvacuüm". "Nu is het nog erger", oordeelt hij. "Het is beter om twee kampen te hebben die ergens voor staan dan helemaal niets. We wachten allemaal op Alex Kroes. Hij wordt gezien als een soort Verlosser, om in Cruijff-termen te blijven. Hij moet het gaan doen."

Afgelopen zaterdag leek Ajax op weg naar een 2-3 overwinning op RKC Waalwijk, maar dit werd overschaduwd door de situatie van Etienne Vaessen. Gelukkig is er inmiddels enige opluchting, aangezien de doelman van RKC bij bewustzijn is en aanspreekbaar.