De Nederlandse voetbalbond, in samenwerking met de Rijksoverheid en andere partners, heeft een baanbrekende stap gezet in de strijd tegen discriminatie en racisme in het betaald voetbal. Met het oog op het initiatief "Ons Voetbal Is Van Iedereen" (OVIVI) heeft de KNVB nieuwe en innovatieve maatregelen aangekondigd.
"Racisme en discriminatie raken de kern van het voetbal, dat juist bedoeld is om mensen samen te brengen: voetbal is een teamsport", aldus Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal, op de officiële website van de voetbalbond. "Dit is een hardnekkig maatschappelijk probleem en het vergt vastberadenheid om dit aan te pakken."
Om discriminatie en racisme effectief te bestrijden, heeft de KNVB een gedetailleerd plan gepresenteerd. OVIVI zal ten minste tot en met 2025 van kracht blijven. De voetbalbond heeft de bevoegdheid om strenge straffen op te leggen aan supporters die zich schuldig maken aan discriminerende of racistische uitlatingen. Bij een eerste overtreding ontvangt de betreffende club een geldboete en wordt er één thuiswedstrijd zonder (een deel van het) publiek gespeeld. Indien er binnen twee jaar opnieuw sprake is van een overtreding, moet de club twee wedstrijden achter gesloten deuren spelen.
Daarnaast kunnen er aanvullende sancties worden opgelegd. De KNVB dreigt met puntenaftrek als extra maatregel. Deze straffen worden beschouwd als "interne richtlijnen". "Een onafhankelijke aanklager beoordeelt of clubs voldoende hebben gedaan om kwetsende spreekkoren te bestrijden bij incidenten", zo wordt vermeld.
Hieronder vindt u de richtlijnen van OVIVI:
1. Clubs zijn verantwoordelijk voor het gedrag van hun supporters en moeten actief optreden tegen discriminatie en racisme.
2. Bij een eerste overtreding ontvangt de club een geldboete en wordt er één thuiswedstrijd zonder (een deel van het) publiek gespeeld.
3. Bij herhaling binnen twee jaar moet de club twee wedstrijden achter gesloten deuren spelen.
4. De KNVB behoudt zich het recht voor om aanvullende sancties op te leggen, waaronder puntenaftrek.
5. Een onafhankelijke aanklager beoordeelt of clubs voldoende hebben gedaan om kwetsende spreekkoren te bestrijden bij incidenten.
Met deze nieuwe maatregelen hoopt de KNVB een krachtig signaal af te geven en een einde te maken aan discriminatie en racisme in het betaald voetbal. Het is een belangrijke stap in de richting van een inclusieve en diverse voetbalgemeenschap waarin iedereen zich welkom en gerespecteerd voelt.