×
Home Nieuws Livescore

FC Barcelona betrokken bij omkoopschandaal scheidsrechterscommissie

FC Barcelona betrokken bij omkoopschandaal scheidsrechterscommissie
NIGEL MSIPA ON UNSPLASH ©
Gepubliceerd op donderdag 28 september 2023 12:48 uur

In een onverwachte wending heeft de Spaanse scheidsrechterscommissie donderdag bezoek gekregen van de Guardia Civil. Op bevel van de rechtbank, die het onderzoek naar de zaak Negreira leidt, zijn er verschillende documenten in beslag genomen.

Het is FC Barcelona die de hoofdrol speelt in dit schandaal rondom arbitrage. Tussen 2001 en 2018 zou de club meer dan 6,5 miljoen euro hebben betaald aan het bedrijf van José Maria Enriquez Negreira, de voormalige vicevoorzitter van de Spaanse scheidsrechterscommissie. Er wordt vermoed dat Barcelona op deze manier invloed heeft willen uitoefenen op de aanstelling van scheidsrechters.

"De belangrijkste onderzoeksrechtbank van Barcelona heeft vandaag een huiszoeking bevolen op het hoofdkantoor van de technische commissie van de scheidsrechters bij de Spaanse voetbalbond, de CTA", zo staat te lezen in een officiële verklaring. Het onaangekondigde bezoek van de Guardia Civil heeft medewerkers van de commissie verrast. Er zijn geen arrestaties verricht, maar er zijn wel meerdere documenten in beslag genomen.

Barcelona heeft altijd ontkend dat er sprake is van omkoping, zoals beweerd werd onder de vorige voorzitters Josep Maria Bartomeu en Sandro Rosell. "Ik ben er volledig van overtuigd dat Barcelona nooit de intentie heeft gehad om hier enig sportief voordeel uit te halen", aldus de huidige voorzitter Joan Laporta. Volgens hem heeft Barcelona slechts "advies over technische arbitragezaken" ingewonnen.