×
Home Nieuws Livescore

WK-shirtveiling Oranje levert geen geld op voor Qatarese arbeidsmigranten

WK-shirtveiling Oranje levert geen geld op voor Qatarese arbeidsmigranten
Fritsdejong ©
Gepubliceerd op woensdag 27 september 2023 09:16 uur

Uit een recent onderzoek van een onafhankelijke bron blijkt dat de opbrengst van de veiling van de WK-shirts van het Nederlands elftal niet is terechtgekomen bij de Qatarese arbeidsmigranten, zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Het totale bedrag van 380.000 euro is flink verminderd tot slechts 228.976 euro, omdat de kosten van het organiseren van de veiling hiervan zijn afgetrokken volgens de KNVB.

Opvallend genoeg is zelfs dit bedrag nooit bij de Qatarese arbeidsgmigranten beland. De KNVB werkte samen met MatchWornShirt bij het organiseren van de veiling. Dit bedrijf zou het ingezamelde bedrag overmaken aan mondiaal FNV, een organisatie die verantwoordelijk is voor het vinden van een geschikt project in Qatar. Echter, tot op heden is dit nog niet gelukt.

Tijmen Zonderwijk, directeur van MatchWornShirt, heeft laten weten dat het begrijpelijk is dat er kosten verbonden zijn aan een dergelijke actie. "Wij zijn immers een bedrijf en onze medewerkers moeten ook betaald worden. Daarnaast hebben we diverse kosten moeten maken." RTL Nieuws heeft ontdekt dat er twee medewerkers van MatchWornShirt aanwezig waren in Qatar om de veiling in goede banen te leiden. Hierbij zijn onder andere hoge hotelkosten gemaakt, waarbij er per nacht ongeveer 800 euro is uitgegeven. In totaal bedragen deze kosten maar liefst 150.000 euro.

De KNVB, die met deze actie hoopte bij te dragen aan de mensenrechtensituatie in Qatar, geeft toe dat er verkeerd is gecommuniceerd over het bedrag. "We hadden duidelijk moeten maken dat het netto bedrag volledig zou worden overgemaakt", aldus Jaap Paulsen, hoofd persvoorlichting van de Nederlandse voetbalbond. De KNVB zal het bedrag van 380.000 euro niet opnieuw aanvullen, ondanks dat de veiling hen veel tijd en geld heeft gekost. Het is belangrijk om te benadrukken dat er geen enkele cent van de opbrengst naar de KNVB is gegaan.