×
Home Nieuws Livescore

Vitesse vreest teleurstelling bij overname Amerikaan door Egyptische geldschieter

Vitesse vreest teleurstelling bij overname Amerikaan door Egyptische geldschieter
NELSON NDONGALA ON UNSPLASH ©
Gepubliceerd op woensdag 27 september 2023 08:08 uur

Onzekerheid rondom overname Vitesse door Amerikaanse investeerder

De toekomst van Vitesse hangt aan een zijden draadje nu de goedkeuring voor de overname door de Amerikaanse zakenman Coley Parry nog allerminst zeker is. Een uitgebreide analyse van een gerenommeerde krant onthult dat de Arnhemse club serieus rekening moet houden met een teleurstelling, mede vanwege een dubieuze zakenrelatie met een kapitaalkrachtige Egyptische geldschieter.

Vitesse heeft voornamelijk kritiek op de KNVB en beschuldigt de Nederlandse voetbalbond van amateuristisch handelen in het langdurige overnameproces. Dit valt echter niet in goede aarde bij de KNVB. Hoewel de bond inderdaad gebruikmaakt van professionele externe experts voor de licentiecommissie, wijzen insiders erop dat het juist Vitesse zelf is die verantwoordelijk is voor de vertraging in het goedkeuringsproces.

Volgens De Telegraaf staat de licentiecommissie voor een complexe uitdaging, waarbij ze een ware Gordiaanse knoop van problemen uit heden en verleden moeten ontwarren. Onder andere de financiële erfenis van de Russen vraagt veel aandacht van de commissie. Daarnaast vormt ook de Amerikaanse, of beter gezegd Egyptische, connectie een obstakel. Zoals eerder gemeld, is Parry zelf niet in staat om de overname te financieren en werkt hij samen met externe investeerders, waarvan de Egyptische zakenman Naguib Sawiris de belangrijkste geldschieter is.

Op dit moment wordt onderzocht of Sawiris zaken heeft gedaan met Russische zakenmensen, waaronder Mikhail Fridman, die op de sanctielijst staat vanwege zijn banden met Vladimir Poetin. Daarnaast doet zich nog een ander probleem voor. Sawiris is namelijk de broer van Aston Villa-eigenaar Nassef Sawiris. Dit roept de vraag op of Vitesse in de toekomst problemen kan krijgen met de UEFA-reglementen als de club zich opnieuw zou kwalificeren voor Europees voetbal, aangezien de overname gefinancierd zou worden door een lid van de Sawiris-familie.

De KNVB wil koste wat het kost een herhaling van de situatie in 2010 voorkomen, toen Vitesse werd overgenomen door Merab Jordania. Insiders melden dat de bond kritisch is over de manier waarop Parry de overname wil vormgeven en aarzelt om een nieuwe situatie te creëren waarbij de eigenaar slechts in naam verantwoordelijk is voor de financiering, terwijl een miljardair op de achtergrond de touwtjes in handen heeft zonder officiële rol.