×
Home Nieuws Livescore

Hooliganisme in Nederland: Betaald voetbalsector ziek en controle ontbreekt

Hooliganisme in Nederland: Betaald voetbalsector ziek en controle ontbreekt
Fritsdejong ©
Gepubliceerd op dinsdag 26 september 2023 22:48 uur

In Nederland wordt er steeds meer aandacht besteed aan het toenemende hooliganisme in het betaald voetbal. Volgens veiligheidsprofessional Frank Wijnveld is er echter meer nodig dan alleen netten voor tribunes en lege vakken om dit probleem aan te pakken. In een interview met het Algemeen Dagblad geeft hij aan dat de hele sector ziek is en dat er drastische veranderingen nodig zijn.

Na de recente Klassieker, die dramatisch verliep, rijst de vraag wat er gedaan moet worden om dergelijke excessen te voorkomen. De maatregelen van de KNVB, zoals het staken van een wedstrijd bij het twee keer belanden van voorwerpen op het veld, zijn volgens Wijnveld niet voldoende. Hij legt uit dat deze regel past bij een model waarin de bond en clubs volledige controle hebben over hun bezoekers, zoals in Engeland het geval is. In Nederland ontbreekt deze controle echter, waardoor de harde kernen van clubs de macht hebben.

Wijnveld gaat verder met zijn betoog en stelt dat de betaald voetbal sector ziek is. Hij legt de oorzaak hiervan bij de gebrekkige veiligheidsorganisatie van de clubs. Volgens hem hebben clubs geen idee wie hun bezoekers zijn, mede door het gebrek aan professionele stewards.

Om dit probleem aan te pakken, oppert Wijnveld een mogelijke oplossing: het vliegtuig-principe. Hij legt uit dat clubs moeten uitgaan van het principe dat degene die het ticket koopt ook degene is die naar binnen komt. Dit kan bijvoorbeeld worden gerealiseerd door middel van gezichtsherkenning, waar NEC al mee experimenteert. Hoewel dit niet alle problemen zal oplossen, is het volgens Wijnveld wel een stap in de goede richting. Hij merkt op dat stewards vaak niet durven op te treden tegen fans met verboden gezichtsbedekking uit angst. Met het vliegtuig-principe zou dit probleem in ieder geval deels worden opgelost.

Het is duidelijk dat er dringend actie moet worden ondernomen om het hooliganisme in het Nederlandse betaald voetbal in te perken. Frank Wijnveld benadrukt dat er meer nodig is dan alleen oppervlakkige maatregelen en dat de hele sector moet veranderen om dit probleem effectief aan te pakken.