×
Home Nieuws Livescore

Van Praag pleit voor strafrechtelijk verbod op vuurwerk in stadions

Van Praag pleit voor strafrechtelijk verbod op vuurwerk in stadions
NELSON NDONGALA ON UNSPLASH ©
Gepubliceerd op dinsdag 26 september 2023 15:08 uur

Voormalig voetbalbestuurder Michael van Praag heeft een opmerkelijk standpunt ingenomen met betrekking tot het meenemen van vuurwerk naar stadions. Hij pleit ervoor om dit strafrechtelijk te vervolgen, en wil graag dezelfde regels als in Engeland in Nederland invoeren. Van Praag, die momenteel fungeert als adviseur van de Stadion en Veiligheidscommissie van de UEFA, is ervan overtuigd dat dergelijke incidenten kunnen worden voorkomen door middel van een duidelijke waarschuwing op het veld.

Volgens zijn voorstel zou er een bordje op het veld moeten worden geplaatst, waarop te lezen is dat het betreden van het veld of het afsteken van vuurwerk resulteert in een stadionverbod en een aanzienlijke geldboete. In Engeland is het meenemen van vuurwerk in stadions al een strafrechtelijk vergrijp, maar in Nederland is er nog geen wetgeving op dit gebied. Van Praag vindt dat de Nederlandse politiek, met de VVD als voortrekker, hier verandering in moet brengen.

Tijdens een discussie zat Van Praag tegenover VVD-Tweede Kamerlid Ingrid Michon, die aangaf dat er momenteel per geval wordt bekeken of er strafrechtelijke vervolging plaatsvindt voor het gooien van vuurwerk in een stadion. Echter, Van Praag wees erop dat in Engeland iedereen die zich hier schuldig aan maakt, ongeacht de omstandigheden, wordt vervolgd. Het resultaat hiervan is dat er vrijwel geen vuurwerk meer wordt meegenomen naar de stadions.

Met zijn voorstel hoopt Van Praag dus een einde te maken aan deze gevaarlijke praktijken en de veiligheid in de stadions te waarborgen. Of zijn pleidooi gehoor zal vinden bij de Nederlandse politiek, zal de toekomst uitwijzen.