×
Home Nieuws Livescore

Schuldigen bij Ajax: Mislintat, Hendriks en andere betrokkenen genoemd

Schuldigen bij Ajax: Mislintat, Hendriks en andere betrokkenen genoemd
Ferdinand Stöhr on Unsplash ©
Gepubliceerd op maandag 25 september 2023 00:08 uur

Na het schokkende vertrek van de technisch directeur Sven Mislintat, heeft De Telegraaf een explosief artikel gepubliceerd waarin de schuldigen binnen Ajax worden blootgelegd. Hoewel Mislintat een prominente rol speelt, is hij zeker niet de enige die wordt aangewezen.

Naast de Duitse technisch directeur wordt ook Maurits Hendriks genoemd als een van de hoofdverantwoordelijken. Volgens Ajax-watcher Mike Verweij is de Chief Sports Officer zelfs de meest schuldige persoon: "Hendriks kwam de organisatie binnen als overbodige directeur in de rol van chief sports officer en wist zich in korte tijd zeer impopulair te maken op De Toekomst vanwege zijn arrogante en dominante gedrag. De voormalige directeur van NOC*NSF schoof Sven Mislintat naar voren als directeur voetbalzaken en steunde de Duitser door dik en dun."

Naast Mislintat en Hendriks noemt De Telegraaf nog een aantal andere werknemers van Ajax die schuldig zouden zijn aan de crisis in Amsterdam. Zo wordt Leen Meijaard, voormalig voorzitter van de Raad van Commissarissen, bekritiseerd omdat hij om onbegrijpelijke redenen de vacature van directeur voetbalzaken niet heeft ingevuld na het vertrek van Marc Overmars. Ook Edwin van der Sar wordt genoemd. De voormalige doelman zou zich door Hendriks hebben laten overtuigen om voor Mislintat te kiezen. Jan van Halst, de nieuwe algemeen directeur, wordt verweten dat hij niet heeft ingegrepen tijdens de 'koopwoede' van Mislintat, die volgens het medium te veel geld heeft uitgegeven aan spelers van het tweede niveau in Engeland en Duitsland.

De huidige voorzitter van de Raad van Commissarissen, Pier Eringa, wordt op zijn beurt verweten dat hij niet heeft ingegrepen toen Van Halst dat naliet. Ook zouden Ajax-leden Eringa kwalijk nemen dat hij Mislintat niet heeft geschorst nadat bekend werd dat er een onderzoek naar de technisch directeur werd ingesteld. Financieel directeur Susan Lenderink heeft haar handtekening gezet onder alle deals en wordt daarmee medeverantwoordelijk gehouden voor de 115 miljoen euro die is uitgegeven. Tot slot wordt ook de naam van trainer Maurice Steijn genoemd. De krant stelt dat "de trainer en zijn zaakwaarnemer Rodger Linse nooit hadden moeten instemmen met een constructie waarin Mislintat alle aankopen deed en de trainer zijn mond moest houden," maar plaatst daarbij de kanttekening dat het "te makkelijk" zou zijn om Steijn nu te ontslaan.

Deze onthullingen zorgen voor grote opschudding binnen Ajax en werpen een nieuw licht op de situatie. Het is duidelijk dat er meerdere schuldigen zijn die hebben bijgedragen aan de huidige crisis. De vraag is nu hoe Ajax hiermee om zal gaan en welke maatregelen er genomen zullen worden om de club weer op het juiste spoor te krijgen.