Home Livescore

Brighton verrast door AEK, Kudus redt West Ham

Fritsdejong ©
Gepubliceerd op donderdag 21 september 2023 23:24 uur

Brighton heeft donderdagavond een onverwachte nederlaag geleden in eigen huis tegen AEK Athene. De Grieken wisten al twee keer op voorsprong te komen in de eerste helft en wonnen uiteindelijk met 2-3. In Londen voorkwam Mohammed Kudus een blamage voor West Ham United door twintig minuten voor tijd de winnende goal te maken tegen Bačka Topola uit Servië.

Brighton, dat momenteel goed presteert in de Premier League, was op papier favoriet tegen AEK. De ploeg van trainer Roberto De Zerbi had één Nederlander in de basis staan, Jean Paul van Hecke, terwijl Bart Verbruggen en Joël Veltman op de bank zaten. AEK nam echter al na elf minuten verrassend de leiding via Djibril Sidibé.

Na een halfuur kwam Brighton op gelijke hoogte dankzij een benutte strafschop van João Pedro. Maar AEK zorgde opnieuw voor een verrassing door vlak voor rust op 1-2 te komen via Mijat Gacinovic. Pedro zorgde na rust met opnieuw een penalty voor de 2-2, waarna Brighton op zoek ging naar de voorsprong. Die kwam er echter niet en in de 84e minuut zorgde Ezequiel Ponce voor de teleurstellende 2-3 eindstand. Hierdoor gaat AEK aan kop in de groep waar ook Ajax in zit.

West Ham leek op voorhand veel sterker te zijn dan Bačka Topola, maar dat bleek niet het geval. Middenvelder Petar Stanic maakte vlak na rust de verrassende 0-1 na een fout van Angelo Ogbonna. West Ham, de regerend Conference League-kampioen, leek af te stevenen op een pijnlijke nederlaag.

Maar in de 66e minuut maakte Nemanja Petrovic een eigen goal en hielp West Ham daarmee in het zadel. Vier minuten later maakte Mohammed Kudus de winnende goal, zijn eerste doelpunt sinds zijn overstap van Ajax. Tomas Soucek maakte in de 82e minuut de 3-1, waarmee de overwinning binnen was.

In de overige Europa League-wedstrijden won Atalanta Bergamo met 2-0 van Rakow Czestochowa, Sporting Portugal versloeg Sturm Graz met 2-1, Rangers FC won met 1-0 van Real Betis, Olympiacos verloor met 2-3 van SC Freiburg en Sparta Praag won met 3-2 van Aris Limassol.

In de Conference League won Sovan Bratislava met 2-1 van KI Klaksvik, Maccabi Tel Aviv versloeg Breidablik met 3-2, Zorya Luhansk speelde gelijk met 1-1 tegen KAA Gent, Viktoria Plzen won met 1-0 van Ballkani, Dinamo Zagreb won met 5-1 van Astana, Club Brugge speelde gelijk met 1-1 tegen Besiktas en Lugano speelde 0-0 gelijk tegen Bodø/Glimt.