Voormalig voetballer Herculez Gomez heeft gereageerd op de beslissing van FC Cincinnati om Kevin Denkey van Cercle Brugge te tekenen voor $16,2 miljoen. Wereldwijd hebben voetbalclubs $125 miljoen ontvangen aan geld dat aan hen verschuldigd was van transfers van hun voormalige spelers, zo meldde FIFA op woensdag. Het geld werd via het financiële huis van FIFA in Parijs gerouteerd, en er is nog een achterstand van bijna $200 miljoen. Een extra bedrag van $31,7 miljoen is overeengekomen maar nog niet verzonden. De betalingen worden toegewezen aan meer dan 5.000 grassroots- en professionele clubs door het FIFA Clearing House.
FIFA publiceerde een update over twee jaar werk van het clearing house, dat begon in november 2022 om meer transparantie te brengen in de vaak duistere miljardenindustrie van transfers. Het probeert ook ervoor te zorgen dat kleinere clubs het geld krijgen waar ze recht op hebben van toekomstige verkopen van spelers die ze hebben opgeleid. Toen Moisés Caicedo vorig jaar een Brits transferrecord maakte van Brighton naar Chelsea, hadden zijn voormalige clubs in Ecuador recht op miljoenen dollars van de deal ter waarde van £115 miljoen ($145 miljoen).
Het geld dat gerouteerd werd door FIFA "was een droom," zei de president van CD Espoli, Lenín Bolaños, in het FIFA-rapport, met plannen om te betalen voor een trainingsveld, medische kliniek en een sportschool. Sommige delen van de FIFA-regels voor de transfermarkt die sinds 2001 van kracht zijn, staan onder herziening na een Europese rechtbankuitspraak vorige maand in een zaak aangespannen door voormalig Frans middenvelder Lassana Diarra.
Het bestaande FIFA-systeem geeft voormalige clubs van spelers die tussen de leeftijd van 12 en 21 zijn opgeleid recht op maximaal 5% van een toekomstige transfervergoeding. Echter, clubs waren vaak niet op de hoogte van een transfer of hadden niet de expertise of middelen om een claim in te dienen. Nu wordt het online proces beheerd door het financiële huis van FIFA dat kopende clubs op de hoogte stelt van goedgekeurde betalingen die binnen 30 dagen moeten worden gedaan.
De rijkste markten voor aankopen, Engeland en Saoedi-Arabië, hebben volgens FIFA het meest betaald aan zogenaamde "trainingsbeloningen" - respectievelijk $50,1 miljoen en $18,7 miljoen in de afgelopen twee jaar. De belangrijkste netto-ontvangers zijn clubs in Nederland ($8,7 miljoen), Frankrijk ($7,8 miljoen) en Argentinië ($7,1 miljoen). Een reden voor de achterstand is dat clubs niet voldoen aan het systeem, aldus het FIFA-rapport. Er zijn minstens 1.600 clubs in meer dan 100 landen geaccrediteerd. "Er liggen nog steeds belangrijke uitdagingen en verbeterpunten in het verschiet," zei FIFA's chief legal officer Emilio García in het 52 pagina's tellende rapport.