×
Home Nieuws Livescore

UEFA onderzoekt PSG-transfers naar Qatar: belangenverstrengeling in het spel?

UEFA onderzoekt PSG-transfers naar Qatar: belangenverstrengeling in het spel?
Vienna Reyes on Unsplash ©
Gepubliceerd op dinsdag 19 september 2023 13:08 uur

De Europese voetbalbond, UEFA, heeft aangekondigd dat er een grondig onderzoek zal worden gestart naar een reeks opmerkelijke transfers van Paris Saint-Germain. Volgens het Franse medium L'Équipe heeft de club in de afgelopen transferperiode maar liefst drie spelers verkocht aan Qatarese clubs, terwijl Qatar toevallig de eigenaar is van PSG.

De transfers in kwestie betreffen Marco Verratti en Abdou Diallo, die beiden de overstap maakten naar Al Arabi, en Julian Draxler, die onlangs tekende bij Al Ahli. Alsof dat nog niet genoeg was, maakten ook Neymar (Al Hilal) en Georginio Wijnaldum (Al Ettifaq) de sprong naar het Midden-Oosten. PSG wist in totaal maar liefst tweehonderd miljoen euro te verdienen aan deze transfers. Echter, de UEFA heeft zo haar twijfels bij deze overgangen, met name die naar Qatar.

Het feit dat PSG eigendom is van de investeringsgroep Qatar Sports Investments doet vermoeden dat er sprake kan zijn van belangenverstrengeling. Mocht de UEFA na grondig onderzoek kunnen aantonen dat er sprake is van een verband tussen de betrokken partijen, dan zal er een passende straf volgen. Het Franse medium heeft echter nog geen details kunnen achterhalen over wat deze straf precies zou inhouden.

Het onderzoek van de UEFA is gebaseerd op de Financial Fair Play-reglementen, die ervoor moeten zorgen dat clubs op een eerlijke en financieel verantwoorde manier opereren. PSG is echter niet de enige club die momenteel onder de loep wordt genomen. Ook de transfer van Allan Saint-Maximin van Newcastle United naar Al Ahli wordt onderzocht. Newcastle United is namelijk in handen van een Saudische investeringsgroep en Saint-Maximin werd voor een bedrag verkocht dat lager lag dan zijn daadwerkelijke transferwaarde.

Het is afwachten wat het onderzoek van de UEFA zal opleveren en welke consequenties dit zal hebben voor PSG en Newcastle United. De voetbalwereld kijkt gespannen toe, terwijl de betrokken clubs en spelers zich moeten voorbereiden op mogelijke sancties.