×
Home Livescore

Kieft: Ajax moet spelers met vertrekwens laten gaan om sfeer te behouden

Kieft: Ajax moet spelers met vertrekwens laten gaan om sfeer te behouden
Fritsdejong ©
Gepubliceerd op zaterdag 5 augustus 2023 21:36 uur

Advies van Kieft aan Ajax: "Beter afscheid nemen als spelers de sfeer verzieken". Volgens Wim Kieft zou Ajax er verstandig aan doen om spelers met een vertrekwens te laten gaan. Hij merkt echter op dat dit de kwaliteit van de selectie van trainer Maurice Steijn verder zal verminderen.

Als gevolg van het mislopen van Champions League-voetbal moet Ajax de broekriem aantrekken. "Ajax kan niet iedereen kopen die het wil en is meer afhankelijk van de jeugdopleiding. Historisch gezien heeft Ajax zijn sportieve hoogtepunten beleefd door het doorstromen van lichtingen topspelers uit eigen opleiding", schrijft Kieft in zijn column in De Telegraaf. Hij verwijst naar de lichtingen van 1995 en 2019. "Op dit moment stokt de doorstroming omdat er geen toptalenten zijn. Dat kun je de jeugdopleiding verwijten; je weet dat het doorbreken van toptalent ook een golfbeweging is."

Dit maakt de uitdaging des te groter. "Bij Ajax is er inmiddels veel onvrede. Je voelt dat spelers het zinkende schip willen verlaten. Kijk en luister naar jongens als Geronimo Rulli, Steven Berghuis, Davy Klaassen, Edson Alvarez of Mohammed Kudus. Trainer Maurice Steijn wil ze graag in de selectie houden vanwege hun kwaliteit, maar als ze met hun hoofd ergens anders zitten en de sfeer verzieken, is het beter om snel afscheid van ze te nemen", adviseert Kieft.