×
Home Nieuws Livescore

Afellay kritisch op Ajax-middenveld: "Verkeerde ballen en passiviteit"

Afellay kritisch op Ajax-middenveld:
Fritsdejong ©
Gepubliceerd op maandag 18 september 2023 07:32 uur

Voormalig international Ibrahim Afellay heeft zijn twijfels geuit over de prestaties van Ajax-middenvelders Benjamin Tahirovic en Sivert Mannsverk. In een interview met Studio Voetbal liet Afellay weten dat hij geschrokken is van het vele balverlies van de Bosniƫr en de Noor.

"Ajax had totaal geen idee waar het om draaide", begon Afellay. "Kijk maar naar het middenveld: Tahirovic en die nieuwe Noorse aanwinst (Mannsverk, red.). Ze geven gewoon verkeerde passes over een afstand van tien meter. Mannsverk speelde zelfs een keer de bal naar de grensrechter... Hij biedt zich ook niet vaak genoeg aan, hij wil gewoon de bal niet hebben. Hij heeft geen flauw benul van wat er om hem heen gebeurt."

Afellay noemde een foute pass van Tahirovic in de zeventigste minuut 'kenmerkend'. "Hij gaf een bal die totaal niet bij Brobbey in de buurt kwam. Brobbey gaf hem meteen de volle laag. Die reactie van Brobbey zegt eigenlijk alles. Ajax speelde zo passief en FC Twente kon er gewoon doorheen voetballen."

"Als speler van Ajax moet het nu echt verschrikkelijk zijn", voegde Pierre van Hooijdonk toe. "Je kunt als team in een crisis zitten, maar dan kun je nog wel een hechte groep zijn. Dat is hier niet het geval. Het zijn allemaal individuen die niet als een team opereren. De druk is maximaal. Je voelt dat je iets niet kunt bereiken."

Volgens trainer Steijn had de nederlaag in Enschede niets te maken met tactiek of techniek, maar met inzet en het winnen van duels. "Dat zijn uitspraken die je eerder van een trainer uit de lagere divisies zou verwachten", oordeelde Arno Vermeulen. "Hij is verantwoordelijk voor de tactiek en die klopte niet. Door te zeggen dat ze niet agressief genoeg waren, legt hij de schuld bij anderen. Niet sterk. De vraag is of Steijn tactisch gezien wel goed genoeg is voor de top. Daar staat een groot vraagteken achter."