×
Home Nieuws Livescore

Interne onrust bij Ajax na uitspraken Steijn over Mislintat

Interne onrust bij Ajax na uitspraken Steijn over Mislintat
Fritsdejong ©
Gepubliceerd op vrijdag 15 september 2023 21:48 uur

In de wandelgangen van Ajax gonst het van de geruchten en onrust na de opmerkelijke uitspraken van Maurice Steijn over het aankoopbeleid van Sven Mislintat. Het Algemeen Dagblad heeft een diepgaande analyse gemaakt waarin zowel de Duitse directeur als de Haagse trainer in twijfel worden getrokken.

Volgens het AD was Mislintat compleet verrast door de uitspraken van Steijn. Hoewel de trainer zijn aanval probeerde te bagatelliseren, blijven de irritaties en meningsverschillen tussen hen voortduren. Interim-directeur Jan van Halst heeft intern laten merken dat hij 'not amused' is over dit openbare moddergevecht.

De krant benadrukt dat Steijn voor zijn komst op de hoogte was gesteld van de verhoudingen binnen de club: Mislintat zou een autonome koers varen, een werkwijze die in Duitsland vaak wordt gehanteerd. Ajax had bewust voor deze keuze gekozen, mede vanwege de problemen die ze eerder hadden ondervonden met coach Alfred Schreuder en zijn zaakwaarnemer die te veel invloed hadden. Mislintat voldeed onder andere aan de opdracht om de salarissen te verlagen na het mislopen van de Champions League. Volgens hem past het vertrek van Francisco Conceição zelfs beter bij het nieuwe beleid, gezien het exorbitante salaris van tussen de 2 en 3 miljoen euro dat de 20-jarige Portugese buitenspeler verdiende.

Er worden echter vraagtekens gezet bij de aankopen van Mislintat. Steijn staat hierin niet alleen. Ook een deel van de scouting voelt zich gepasseerd, al is Mislintat zelf vooral verbaasd over de amateuristische werkwijze binnen de scouting. Er zijn conflicten ontstaan tussen Michel Doesburg en de inmiddels vertrokken Henk Veldmate enerzijds, en collega Hans van der Zee anderzijds. Mislintat heeft ook vernomen dat er structureel informatie naar de media wordt gelekt. Door transfers alleen met een beperkt aantal collega's te delen, hoopt hij dit lekken te verminderen.

De technische staf is ontevreden over de spelers die hen worden opgedrongen, maar ze worden wel beperkt in hun keuzes. Dit heeft te maken met de aanwezigheid van hoofdanalist Max Lesser, die gezien wordt als een verlengstuk van Mislintat. Er bestaat angst dat Lesser kritiek uit de trainerskamer doorspeelt. Het onderlinge vertrouwen is dan ook klein en kwetsbaar.

Op de achtergrond is Alex Kroes actief, hoewel hij nog geen contact mag hebben met het personeel van Ajax. Als toekomstig algemeen directeur heeft hij echter een uitgebreid netwerk en binnen die kringen is de kritiek op Mislintat niet mals. Vooral de hoge transfersommen voor spelers als Georges Mikautadze en Chuba Akpom roepen verbazing op. Mislintat kan zijn aankopen intern verantwoorden, maar Kroes heeft nu al grote twijfels over hem.

De bedenkingen van Kroes kunnen mogelijk Steijn steun bieden, maar dat is nog maar de vraag. Ook de trainer zelf komt niet ongeschonden uit de analyse. Niet alleen presteert het team ondermaats, ook ontbreekt het aan duidelijke sturing in zijn dagelijkse werkzaamheden. Het AD concludeert dan ook dat de huidige situatie bij Ajax niet lang houdbaar is, iets wat voor iedereen binnen de club inmiddels wel duidelijk is.