Voetballer Nicolas Isimat-Mirin heeft in een recent interview met De Gelderlander openhartig gesproken over zijn ervaringen met racisme. De verdediger van Vitesse onthulde dat hij meerdere incidenten heeft meegemaakt vanwege zijn huidskleur, zowel in Parijs als in de Verenigde Staten.
Isimat-Mirin herinnert zich een voorval toen hij slechts 13 jaar oud was. In de metro werden hij en andere Aziatische en Indiase mensen gecontroleerd op hun kaartjes en identiteitsbewijzen, terwijl zijn witte vriend zonder enige vorm van controle werd doorgelaten. Hoewel hij er geen trauma aan heeft overgehouden, merkte hij op dat dit soort situaties wel opvallen. In Frankrijk heeft hij vaak genoeg meegemaakt dat de politie onnodig opdook op pleinen, wat bij sommige mensen voor lichte paniek zorgde. Deze angst was ingebakken, hoewel ze niets verkeerd hadden gedaan. Dit is geen toeval, aldus Isimat-Mirin.
Ook tijdens zijn tijd bij Kansas City in de Verenigde Staten werd de voetballer geconfronteerd met racisme. Zijn dochter, Azaiah, heeft een lichte huidskleur maar afro-haar. Andere kinderen wilden niet met haar spelen, wat haar erg schrok. Isimat-Mirin was hierop voorbereid, omdat racisme helaas een deel van zijn leven is geworden. Hij benadrukt dat racisme overal aanwezig is en dat vooroordelen nog steeds bestaan.
De voetballer deelde ook zijn ervaringen met politiecontroles in de Verenigde Staten. Op zijn club had hij het geluk om een voormalig FBI-agent te hebben, die hen leerde hoe ze moesten reageren als ze werden aangehouden. Er was een protocol: houd je handen aan het stuur, zodat de politie ze kan zien, pak pas iets uit het handschoenenkastje als erom wordt gevraagd en voer handelingen langzaam uit om escalatie te voorkomen. Isimat-Mirin vond dit indrukwekkend en handig, omdat hij zelf ook regelmatig werd aangehouden.
Het is duidelijk dat Isimat-Mirin, ondanks zijn succesvolle carrière als voetballer, nog steeds te maken krijgt met racisme. Hij hoopt dat door zijn verhaal te delen, bewustwording wordt gecreëerd en dat er stappen worden genomen om racisme uit te bannen.