×
Home Nieuws Livescore

Hyballa's ontslag bij NAC Breda: botsingen en maniakale werkwijze

Hyballa's ontslag bij NAC Breda: botsingen en maniakale werkwijze
Fritsdejong ©
Gepubliceerd op woensdag 13 september 2023 17:08 uur

Het vertrek van Peter Hyballa bij NAC Breda heeft de voetbalwereld verrast, maar er blijkt een duidelijke reden achter te zitten. Voetbal International heeft onthullingen gedaan die een nieuw licht werpen op de situatie. Volgens het tijdschrift verviel de Duitse trainer aan het einde van vorig seizoen in zijn oude gewoontes. Hij werd harder tegenover zijn spelers, ging extreem intensief trainen en viel steeds vaker uit naar zijn collega's. Vooral wanneer de druk toenam, vertrouwde hij niemand meer.

Om deze reden nam het management van NAC aan het begin van dit seizoen maatregelen: Hyballa mocht alleen nog maar met de pers praten rondom wedstrijden. Dit leek even te helpen, maar tijdens het trainingskamp ging het opnieuw mis. "De spanningen binnen de staf namen toe. Spelers werden in groepjes verdeeld op basis van hun uiterlijk of karakter. Een van de groepjes kreeg de bijnaam 'de spekkies'. Hyballa vond dat ze te dik waren. In het begin was het nog grappig, maar naarmate de week vorderde, ging de trainer steeds verder," aldus VI.

Dit zorgde voor ontsteltenis bij de rest van de staf, die zag hoe nieuwe aanwinsten, waar maandenlang aan was gewerkt om ze naar Breda te halen, kapot werden gemaakt. Het doel was niet om fit te worden, maar om 'Hyballa-fit' te zijn, zoals de trainer het zelf noemde. Jort van der Sande was een van de slachtoffers van de maniakale aanpak van Hyballa. Ondanks dat hij het beste seizoen van zijn carrière had met dertien doelpunten en tien assists, liet Hyballa keer op keer weten dat hij niet goed genoeg was. Hij noemde hem een zwakkeling, plaatste hem bij de 'spekkies' en maakte de aanvaller onzeker. Van der Sande, bekend om zijn gevoelige karakter, koos uiteindelijk voor een transfer naar ADO Den Haag.

Daarnaast onthulde VI ook nog voorbeelden van extreem lange en zware trainingsdagen onder Hyballa, waardoor de spelers tot het uiterste werden gedreven. "Bij NAC heerst vooral het gevoel van collectief falen. Vooral omdat de beleidsmakers buiten het voetbalveld wel tevreden waren met Hyballa. Volgens ingewijden hebben de resultaten geen rol gespeeld in de beslissing om afscheid te nemen van de trainer. Hij verviel in oude gewoontes en zijn onvoorspelbare gedrag werd hem fataal. Het management dacht even grip te hebben op het ongeleide projectiel Hyballa, maar verloor uiteindelijk alle controle over de trainer."