×
Home Nieuws Livescore

Johan Derksen: 'Angstcultuur in jeugdopleidingen niet verrassend'

Johan Derksen: 'Angstcultuur in jeugdopleidingen niet verrassend'
Ferdinand Stöhr on Unsplash ©
Gepubliceerd op woensdag 4 september 2024 15:16 uur

Voormalig AZ-jeugdspeler Finn Berk heeft onthuld dat er een verstikkende 'angstcultuur' heerst binnen de jeugdopleidingen van voetbalclubs. Tijdens een uitzending van het programma 'Vandaag Inside' deelde Berk zijn ervaringen, waarbij hij aangaf dat de immense prestatiedruk die op jonge talenten wordt gelegd, niet bepaald verrassend is voor voetbalanalist Johan Derksen.

Derksen, bekend om zijn scherpe kijk op de voetbalwereld, reageerde niet verbaasd op de uitspraken van Berk. Hij benadrukte dat de hoge verwachtingen en druk op jonge spelers al lange tijd een bekend fenomeen zijn binnen de jeugdopleidingen. De voormalige profvoetballer en televisiepersoonlijkheid wees op het belang van een gezonde balans tussen prestaties en mentale welzijn van de jeugdige talenten.

De openbaringen van Berk werpen een kritische blik op de manier waarop talentontwikkeling in het Nederlandse voetbal wordt vormgegeven. Met de nadruk op resultaten en prestaties lijkt de menselijke kant van de spelers soms ondergesneeuwd te raken. Het is een signaal dat aandacht vraagt voor een meer holistische benadering van jeugdopleidingen, waarbij niet alleen de fysieke en technische aspecten, maar ook de mentale en emotionele ontwikkeling van de spelers centraal staan.