×
Home Nieuws Livescore

OM niet blij met KNVB's losgeldbetaling aan cybercriminelen

OM niet blij met KNVB's losgeldbetaling aan cybercriminelen
Dan Asaki van Unsplash ©
Gepubliceerd op dinsdag 12 september 2023 21:16 uur

Het Openbaar Ministerie (OM) is zeer ontevreden over de keuze van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) om naar verluidt een aanzienlijk bedrag van één miljoen euro over te maken aan cybercriminelen. Daarnaast uit de voorzitter van de privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens zijn afkeuring over de transactie, omdat hiermee een 'verwerpelijke winstgevende strategie' in stand wordt gehouden.

Op dinsdag werd bekend dat de KNVB losgeld heeft betaald aan cybercriminelen die in april van dit jaar erin slaagden om het ICT-netwerk van de Nederlandse voetbalbond binnen te dringen. Volgens berichtgeving van De Telegraaf zijn er afspraken gemaakt met de ransomware-groep Lockbit om te voorkomen dat vertrouwelijke documenten openbaar worden gemaakt.

Deze beslissing wordt echter niet gewaardeerd door Aleid Wolfsen, de voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. Hij laat aan De Telegraaf weten dat het betalen van het geëiste losgeld geen garantie biedt dat de data niet alsnog wordt doorverkocht. "Door losgeld te betalen, geef je het signaal af dat hacken loont. Hiermee blijft een verwerpelijke winstgevende strategie in stand."

Zowel de Autoriteit Persoonsgegevens als het ministerie van Justitie en Veiligheid raden het betalen van losgeld dan ook ten zeerste af. Een woordvoerder van het ministerie benadrukt dat er geen garantie is dat alle gegevens volledig worden teruggegeven. Vooralsnog heeft de KNVB geen commentaar gegeven op deze kwestie.