×
Home Nieuws Livescore

KNVB betaalt losgeld aan hackers voor bescherming vertrouwelijke documenten

KNVB betaalt losgeld aan hackers voor bescherming vertrouwelijke documenten
JEROEN BENTVELZEN ON UNSPLASH ©
Gepubliceerd op dinsdag 12 september 2023 08:56 uur

De KNVB heeft een aanzienlijk bedrag overgemaakt aan een duistere groep cybercriminelen die erin slaagden om in april het ICT-netwerk van de bond binnen te dringen. Volgens bronnen van een bekende krant zijn er geheime afspraken gemaakt met de beruchte ransomware-groep Lockbit om te voorkomen dat vertrouwelijke documenten openbaar zouden worden gemaakt.

De hackers wisten een schat aan privégegevens te bemachtigen, waaronder kopieën van paspoorten en contracten van spelers van het Nederlands elftal. Ze dreigden deze gevoelige informatie openbaar te maken, tenzij de KNVB bereid was om flink wat losgeld te betalen. Lange tijd hield de bond de lippen stijf op elkaar over de betaling, maar nu hebben ze eindelijk duidelijkheid verschaft in een opvallende advertentie in een landelijke krant.

"In het belang van het voorkomen van verdere verspreiding van deze gegevens heeft de KNVB uiteindelijk besloten om toe te geven aan de afpersing", aldus de verklaring van de bond. "Onder begeleiding van experts zijn er afspraken gemaakt om te voorkomen dat de gegevens openbaar worden gemaakt en om ze te laten verwijderen." Met deze advertentie wil de KNVB niet alleen transparantie bieden, maar ook de mogelijke slachtoffers waarschuwen en hen aansporen om extra waakzaam te zijn voor mogelijke misbruik van hun gegevens.

De voetbalbond werd in april het slachtoffer van een hackaanval nadat een nietsvermoedende medewerker in een slinkse phishingmail trapte. Hierdoor kregen de cybercriminelen toegang tot de zogenaamde G-computerschijf van de KNVB, waarop honderdduizenden interne en deels vertrouwelijke documenten waren opgeslagen. Het incident heeft de bond opgeschrikt en doet hen beseffen dat ze in de toekomst extra waakzaam moeten zijn om dergelijke inbraken te voorkomen.