×
Home Nieuws Livescore

Nederlands elftal herpakt zich na zwakke start tegen Ierland

Nederlands elftal herpakt zich na zwakke start tegen Ierland
Fritsdejong ©
Gepubliceerd op zondag 10 september 2023 23:24 uur

Het Nederlands elftal heeft na een teleurstellende eerste helft afgerekend met Ierland. De moeizame start in Dublin heeft echter zijn weerslag gehad op een deel van de beoordelingen van Oranje.

Mark Flekken - 5: Hoewel hij vaak wordt geprezen om zijn voetballende kwaliteiten, maakte Flekken al snel een fout in de opbouw. Niet veel later was hij kansloos bij een penalty van Adam Idah. Een onrustig optreden van de doelman.

Matthijs de Ligt - 5: De Ligt is bij Bayern München uit de basis verdreven en kon zijn trainer in Oranje niet overtuigen van zijn ongelijk. Vooral in het begin maakte hij de ene na de andere fout.

Virgil van Dijk - 5,5: Hij veroorzaakte ongelukkig een penalty met een handsbal. Na een klein halfuur had hij geluk dat hij een vrije trap kreeg, toen Idah hem aftroefde. Zo dominant als hij ooit was, was hij dat nu niet.

Nathan Aké - 6: Zelfs Aké had aanvankelijk moeite in de verdediging. Hij gaf een grote kans weg door De Jong in een lastige situatie aan te spelen. Daarna herpakte hij zich.

Denzel Dumfries - 8: Het is ongelooflijk wat Denzel Dumfries laat zien in Oranje. Hij verdiende een penalty en gaf een assist op Weghorst. Rafael van der Vaart noemde hem 'de grote ster van Oranje'.

Daley Blind - 5: Na het duel met de Grieken werd Blind geprezen om zijn voetballende en tactische vermogen, maar tegen de felle Ieren kwam hij vaker in de problemen. Blind werd een paar keer simpel voorbij gespeeld.

Mats Wieffer - 5: Wieffer had zijn handen vol aan de fysiek sterke en enthousiaste Ieren. Het tempo moet af en toe wat hoger bij de controleur van Feyenoord. Gezien zijn gele kaart was de wissel in de rust begrijpelijk.

Frenkie de Jong - 7,5: De Barça-middenvelder werd aanvankelijk fel op de huid gezeten, maar hij vond steeds meer zijn draai in Dublin. De Jong was weer de grote regisseur, met zijn fraaie voorassist op Dumfries als bewijs. Ontzettend belangrijk voor Oranje.

Xavi Simons - 5,5: Simons is sterk aan het seizoen begonnen, maar kon die lijn tegen Ierland niet voortzetten. Er was ruimte voor de aanvallende middenvelder, maar daar maakte hij te weinig gebruik van.

Cody Gakpo - 7: Met een splijtende pass op Dumfries was hij betrokken bij de 1-1. De penalty benutte de Liverpool-speler zelf. Gakpo liet zien dat hij het verschil kan maken.

Donyell Malen - 6: Hij kreeg de voorkeur boven Weghorst, omdat Koeman verwachtte dat er ruimte zou liggen achter de Ierse verdediging. Eén keer brak Malen door, maar over het algemeen was het te mager.

Invallers:

Wout Weghorst - 7,5: Wat een ontlading: Weghorst was duidelijk blij met zijn doelpunt. De spits speelde weer met volle overgave en liet zien wat hij kan toevoegen aan Oranje.

Tijjani Reijnders - 7: Ook Reijnders maakte een goede invalbeurt. De debutant, die ook tegen Griekenland inviel, voegde het nodige voetballende vermogen toe op het middenveld.

Teun Koopmeiners - x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Noa Lang - x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Steven Berghuis - x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Bondscoach Ronald Koeman - 6,5: Oranje begon zwak en inspiratieloos aan het duel met Ierland, maar Koeman herstelde dat in de rust. Het inbrengen van Weghorst en Reijnders en het switchen naar 4-3-3 bleek een uitstekende zet. Plotseling was Nederland veel beter dan de Ieren.