×

Oranje herpakt zich na zwakke start en verslaat Ierland

JEROEN BENTVELZEN ON UNSPLASH ©
Gepubliceerd op zondag 10 september 2023 22:56 uur

Het Nederlands elftal heeft na een enerverend duel met twee totaal verschillende gezichten opnieuw een belangrijke stap gezet richting het felbegeerde EK 2024. Oranje wist na een uiterst zwakke eerste helft en een veel betere tweede helft met 2-1 te zegevieren tegen Ierland. Opnieuw was het Denzel Dumfries die een hoofdrol vertolkte en zijn stempel drukte op de wedstrijd.

Bondscoach Ronald Koeman besloot om in elke linie één wijziging door te voeren. Matthijs de Ligt verving de geblesseerde Lutsharel Geertruida, terwijl Mats Wieffer de voorkeur kreeg boven Marten de Roon. In de punt van de aanval werd Wout Weghorst vervangen door Donyell Malen. Ondanks het goede gevoel na de vorige wedstrijd tegen Griekenland, verdween dit al snel naar de achtergrond. Nederland kende namelijk een dramatische start in Dublin.

In de eerste paar minuten stapelde Oranje de fouten op en dit resulteerde in een ongelukkige handsbal van Virgil van Dijk, wat leidde tot een snelle 1-0 voorsprong voor Ierland. Adam Idah benutte de toegekende strafschop. Nederland had grote moeite met het spel van Ierland, dat een vergelijkbaar systeem hanteerde en fel op de bal zat. Toch wist Oranje na achttien minuten de gelijkmaker te scoren. Na een prachtige pass van Cody Gakpo werd Denzel Dumfries onderuit gehaald in het strafschopgebied van Ierland. Gakpo benutte de penalty en bracht Nederland op gelijke hoogte.

Niet veel later leek er zelfs meer in te zitten voor Oranje toen Donyell Malen werd weggestoken na een fraai overstapje van Xavi Simons. Helaas werd zijn schot eenvoudig gekeerd. Dit was echter tegen de verhoudingen in, aangezien Nederland vooral achterin onrustig en verre van foutloos was. Hoewel het spel in de slotminuten van de eerste helft iets verbeterde, greep Koeman hard in tijdens de rust door Tijjani Reijnders en Wout Weghorst in te brengen voor Mats Wieffer en Daley Blind.

Met een aangepaste 4-3-3 formatie maakte Nederland in de tweede helft een veel betere indruk. Invaller Weghorst zorgde na 56 minuten spelen zelfs voor de verdiende voorsprong. De assist kwam van Dumfries, die na een uitstekende loopactie de bal ontving van Frenkie de Jong. Op dat moment raakten de Ieren even de draad kwijt en was Oranje heer en meester op het veld. Het enige dat ontbrak was een derde doelpunt.

Ierland nam steeds meer risico in het slotoffensief, waardoor er vooral voor Xavi Simons veel ruimte ontstond in de tegenaanval. Helaas bleven verdere doelpunten uit. Desondanks wist Nederland de overwinning over de streep te trekken, waardoor de tweede plaats in de groep behouden blijft. Het team van Koeman heeft nu negen punten uit vier wedstrijden. Griekenland staat na een overwinning op Gibraltar op negen punten uit vijf duels.