×
Home Nieuws Livescore

Marten de Roon: Koeman's durf met systeemwijziging is knap

Marten de Roon: Koeman's durf met systeemwijziging is knap
Vienna Reyes on Unsplash ©
Gepubliceerd op zaterdag 9 september 2023 09:08 uur

Marten de Roon, de onverschrokken krijger van het Nederlands elftal, prijst de moed van Ronald Koeman om het systeem van Oranje radicaal te veranderen. De controlerende middenvelder, die tegen Griekenland niet alleen mocht starten maar ook wist te scoren, hoopt opnieuw aan de aftrap te verschijnen in de wedstrijd tegen Ierland aanstaande zondag.

Koeman zorgde voor opschudding door voorafgaand aan het duel met Griekenland (3-0 winst) over te stappen van het vertrouwde 4-3-3 naar het gedurfde 3-4-3 systeem. "Voetbal is en blijft een eeuwige zoektocht", verklaarde De Roon aan NUsport. "Daarom is het te gemakkelijk om te zeggen: we hadden ook tegen Frankrijk, Kroatië en Italië (interlands die allemaal verloren gingen, red.) 3-4-3 moeten spelen."

"Op momenten dat het niet goed gaat, past de bondscoach zich aan", vervolgde De Roon, die tegen de Grieken zijn allereerste doelpunt voor Oranje maakte. "Dat is geen teken van zwakte. Het getuigt juist van lef om te kunnen zeggen: ik laat mijn ideeën los, we gaan een andere weg inslaan. Gedurfd."

De tactische ommezwaai van Koeman betekende goed nieuws voor de onvermoeibare middenvelder van Atalanta Bergamo. Hij keerde namelijk terug in de basisopstelling. De inmiddels 32-jarige De Roon beseft dat hij geen verfijnde speler is, maar hij weet ook dat hij dit kan compenseren. "De beste voetballer is niet altijd de beste keuze. Ik denk dat de bondscoach vooral heeft gekeken naar wie het beste naast Frenkie de Jong kan spelen. Wie kan ervoor zorgen dat Frenkie kan schitteren? En ja, ik kan mezelf wel opofferen voor het team."

Met zijn onverzettelijke spel en bereidheid om zichzelf weg te cijferen, heeft De Roon bewezen van onschatbare waarde te zijn voor Oranje. Zijn vastberadenheid en nederigheid maken hem een onmisbare schakel in het nieuwe systeem van Koeman.