×
Home Nieuws Livescore

Oranje overtuigt met tactische meesterzet en jonge talenten!

Oranje overtuigt met tactische meesterzet en jonge talenten!
JEROEN BENTVELZEN ON UNSPLASH ©
Gepubliceerd op vrijdag 8 september 2023 08:40 uur

Het Nederlands elftal heeft donderdagavond een overtuigende overwinning behaald op Griekenland (3-0). De ochtendkranten zijn vol lof over de prestatie van Oranje, die een verbetering laat zien ten opzichte van eerdere interlandperiodes dit jaar.

Dankzij de uitstekende optredens van Marten de Roon, Cody Gakpo en Wout Weghorst was de wedstrijd al voor rust beslist. De Telegraaf beschrijft het als een gewaagde zet van bondscoach Ronald Koeman, die het systeem heeft gewijzigd naar een 3-4-3 formatie. Dit systeem doet denken aan het WK-spelsysteem (5-3-2) van voorganger Louis van Gaal, waar Koeman bij zijn presentatie juist afstand van had genomen na het teleurstellende WK in Qatar.

Opvallend was dat Koeman niet voor Cody Gakpo in de spits koos, zoals Van Gaal dat deed, maar voor de meer statische Wout Weghorst. Hierdoor leek de formatie van Koeman meer op het Nederlands elftal van bondscoach Frank de Boer tijdens het EK in 2021. Volgens De Telegraaf was Denzel Dumfries de uitblinker in Eindhoven. Hij was betrokken bij alle drie de doelpunten van Oranje voor rust, met als hoogtepunt zijn prachtige assist op Gakpo.

Het Algemeen Dagblad schrijft dat er een tactische concessie nodig was van Koeman, maar eindelijk viel de puzzel weer op zijn plek bij Oranje. Met dit spelersmateriaal blijkt het 3-4-3 systeem de enige manier om stabiele resultaten te behalen, zoals Van Gaal eerder al had geconcludeerd. Het AD constateert dat de 'zwakke Grieken' ook met een traditionele speelstijl verslagen hadden moeten worden, maar feit is dat de puzzel nu eindelijk op orde was bij Oranje.

De Volkskrant merkt op dat Oranje een stap dichter bij het EK 2024 is gekomen, maar benadrukt dat het team nog ver verwijderd is van wondervoetbal. Wel werden er enkele positieve aspecten gezien, zoals de dribbels van Xavi Simons en Frenkie de Jong, die het publiek op de tribunes wisten te betoveren. Ook het samenspel, enthousiasme en de beweging binnen het team werden geprezen.

Trouw kopt dat Koemans draai met Oranje het gelijk van Van Gaal bewijst. Vooral Dumfries, die bij Internazionale gewend is aan dit systeem, profiteerde optimaal van de koerswijziging van Koeman. Hij had veel vrijheid op de rechterflank en was betrokken bij alle drie de doelpunten. Bij de tweede goal gaf Dumfries een perfecte assist op Gakpo na een prachtige aanval met Xavi Simons in de hoofdrol. Bij de derde treffer gaf Dumfries na een soloactie van Gakpo een niet te missen kans aan Weghorst.