×
Home Nieuws Livescore

Schandaal: Spaanse voetbalbond biedt wereldwijd excuses aan voor ongepaste kus

Schandaal: Spaanse voetbalbond biedt wereldwijd excuses aan voor ongepaste kus
JEROEN BENTVELZEN ON UNSPLASH ©
Gepubliceerd op dinsdag 5 september 2023 18:16 uur

Opvallend nieuws uit Spanje: waar de Spaanse voetbalbond eerder nog onvoorwaardelijk achter bondsvoorzitter Luis Rubiales stond, is er nu een opmerkelijke draai in het verhaal. De RFEF, oftewel de Spaanse voetbalbond, biedt nu namelijk wereldwijd haar excuses aan voor het gedrag van Rubiales. Wat is er gebeurd?

Na de overwinning van het Spaanse vrouwenvoetbalteam op het WK, gaf Rubiales een kus op de mond van Jennifer Hermoso, tegen haar wil in. Een actie die niet alleen ongepast was, maar ook tot grote verontwaardiging leidde. De FIFA schorste Rubiales al direct na dit incident, maar tot verbazing van velen bleef de Spaanse bond hem verdedigen.

Om de voorzitter te beschermen, publiceerde de Spaanse bond zelfs een fotoanalyse waaruit zou blijken dat de kus niet tegen de wil van Hermoso was. Het vermoeden rees dat Rubiales zelf verantwoordelijk was voor deze publicatie. Maar nu, met Rubiales geschorst en Pedro Rocha als zijn vervanger, gaat de RFEF diep door het stof.

In een officiële verklaring biedt Rocha namens de Spaanse voetbalbond excuses aan aan de hele voetbalwereld, de FIFA, UEFA, nationale bonden, spelers van Spanje en Engeland, en alle andere betrokkenen en fans wereldwijd. Hij benadrukt dat het gedrag van Rubiales volledig onacceptabel was en dat er enorme schade is aangericht.

Rocha betuigt zijn diepe bedroefdheid over het incident en noemt het een grote smet op het Spaanse voetbal en de samenleving. Hij benadrukt dat er maatregelen genomen moeten worden om ervoor te zorgen dat zoiets nooit meer kan gebeuren. De Spaanse bond belooft plechtig dat dit soort incidenten in de toekomst voorkomen zullen worden.

Een opmerkelijke ommekeer in dit verhaal, waarbij de Spaanse voetbalbond nu eindelijk de ernst van de situatie erkent en verantwoordelijkheid neemt voor het gedrag van haar hoogste vertegenwoordiger. Hopelijk zullen deze excuses en beloftes leiden tot een betere en respectvollere sportcultuur in Spanje.