×
Home Nieuws Livescore

FIFA start onderzoek naar bondscoach Zambia wegens seksueel wangedrag

FIFA start onderzoek naar bondscoach Zambia wegens seksueel wangedrag
Fritsdejong ©
Gepubliceerd op vrijdag 4 augustus 2023 17:48 uur

FIFA start onderzoek naar bondscoach Zambia wegens seksueel wangedrag

De wereldvoetbalbond FIFA is begonnen met een onderzoek naar Bruce Mwape, de bondscoach van het Zambiaanse vrouwenelftal. Hij wordt beschuldigd van seksueel wangedrag tijdens het WK voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland. Volgens The Guardian zou Mwape na een training vorige week vrijdag de borst van een speelster hebben aangeraakt.

Meerdere speelsters van het team hebben bevestigd dat het incident heeft plaatsgevonden. De FIFA heeft in een verklaring laten weten dat er een klacht is ingediend en dat deze momenteel wordt onderzocht. De wereldvoetbalbond neemt beschuldigingen van ongepast gedrag zeer serieus en heeft een procedure ingesteld waarin meldingen kunnen worden gedaan.

De Zambiaanse voetbalbond (FAZ) zegt echter van niets te weten. Ze waren verrast toen ze de beschuldigingen in de pers lazen. Volgens de FAZ zijn alle trainingen van het team vastgelegd door de FAZ-media en is er geen beeldmateriaal van het incident zoals The Guardian beschrijft. Bovendien was er bij elke trainingssessie van het Zambiaanse team een FIFA-filmcrew aanwezig.

Dit is niet de eerste keer dat Mwape in opspraak raakt. In juli werd hij al beschuldigd van seksueel wangedrag door een anonieme Zambiaanse speelster. Volgens haar is het normaal dat de coach seksuele relaties heeft met speelsters in het team.

De FIFA zal het onderzoek naar Mwape voortzetten en zal passende maatregelen nemen als de beschuldigingen worden bevestigd.