×

AZ overleeft zenuwslopende wedstrijd en plaatst zich voor Europese groepsfase na strafschoppenserie!

dominik hofbauer on Unsplash ©
Gepubliceerd op vrijdag 1 september 2023 00:01 uur

AZ verrast met Europese groepsfase na spannende wedstrijd

In een zinderende wedstrijd heeft AZ zich naast de traditionele topclubs Feyenoord, PSV en Ajax weten te plaatsen voor de groepsfase van de Europese competitie. Na een gelijkspel in eigen huis wist het team van trainer Pascal Jansen met de hakken over de sloot te winnen van het Noorse SK Brann. De wedstrijd eindigde in een spectaculaire 3-3 stand en moest uiteindelijk beslist worden door een strafschoppenserie. Vrijdag zal AZ te weten komen welke tegenstander het zal treffen in de groepsfase van de Conference League.

De wedstrijd begon aftastend, maar al snel nam AZ het initiatief. Mayckel Lahdo zette de Alkmaarders op voorsprong met een laag schot dat onhoudbaar was voor Brann-doelman Matias Dyngeland. Niet veel later verdubbelde Sven Mijnans de voorsprong met een afstandsschot. Het leek erop dat de wedstrijd al beslist was, maar niets bleek minder waar.

In de blessuretijd van de eerste helft wist Brann iets terug te doen via Fredrik Pallesen Knudsen. De dubbele wissel die Brann in de rust doorvoerde had aanvankelijk geen effect. Ruben van Bommel zorgde met een bekeken schuiver voor de 1-3 en gaf AZ weer wat ademruimte. Toch moesten de Alkmaarders nog zenuwslopende minuten doorstaan.

Ondanks enkele kansen slaagde AZ er niet in om de voorsprong verder uit te breiden, terwijl Brann wel de aansluitingstreffer wist te maken. Joachim Soltvedt schoot een vrije trap prachtig in de kruising en verschalkte daarmee doelman Mathew Ryan. Brann zette door en werd beloond voor hun harde werk. Japhet Sery Larsen maakte acht minuten voor tijd de gelijkmaker. AZ had geen antwoord meer in huis en zo moest er een verlenging aan te pas komen.

In de verlenging was het vooral AZ dat moest verdedigen. Ondanks pogingen om een slotoffensief op te zetten, slaagde de ploeg van Jansen daar niet in. In blessuretijd kreeg Brann een rode kaart, maar AZ kon niet profiteren van het numerieke voordeel. Hierdoor moesten strafschoppen de beslissing brengen over wie er naar de groepsfase zou gaan.

AZ nam de strafschoppen beter: 5-6. Ryan wist de zesde penalty van Brann te stoppen, waarna Penetra de beslissende strafschop benutte. Een knappe prestatie van AZ, dat zich nu kan gaan opmaken voor de groepsfase van de Conference League.