×
Home Nieuws Livescore

PSV in de Champions League: Een Pot met Goud ter waarde van 30,88 miljoen euro

PSV in de Champions League: Een Pot met Goud ter waarde van 30,88 miljoen euro
ALEXANDER FOX | PLANET FOX FROM PIXABAY ©
Gepubliceerd op donderdag 31 augustus 2023 00:48 uur

Na een lange afwezigheid van vijf jaar is PSV eindelijk terug in de prestigieuze groepsfase van de Champions League. Dit betekent dat de Eindhovenaren zich kunnen verheugen op een flinke financiële boost, aangezien het ticket voor dit miljardenbal een enorme pot met goud oplevert. PSV kan zijn handen alvast beginnen te wrijven.

De UEFA heeft dit seizoen een duizelingwekkende prijzenpot van maar liefst twee miljard euro voor de Champions League, een bedrag dat verdeeld zal worden onder de 32 deelnemende clubs. Elke club die zich kwalificeert voor de groepsfase ontvangt een startpremie van 14,8 miljoen euro. Hoewel dit bedrag iets lager is dan voorgaande jaren vanwege een 'coronakorting' die de UEFA heeft doorgevoerd, is het nog steeds een aanzienlijk bedrag dat de clubkas van PSV zal spekken.

Daarnaast hebben de 32 deelnemende clubs recht op een coëfficiëntenpremie, gebaseerd op hun prestaties in de afgelopen tien jaar. PSV staat momenteel op de 24e plaats op de opgeschoonde ranglijst, wat betekent dat ze kunnen rekenen op een extra bedrag van 10,23 miljoen euro. Dit is een mooie beloning voor hun consistentie en succes in het Europese voetbal.

Ook de televisierechten zullen een aanzienlijke bijdrage leveren aan de financiële inkomsten van de Nederlandse clubs, hoewel het exacte bedrag nog niet bekend is. Vorig seizoen ontving Ajax als enige Eredivisie-vertegenwoordiger ongeveer drie miljoen euro uit de televisierechten. Als landskampioen heeft Feyenoord nu recht op 55 procent van de market pool, wat betekent dat er nog 45 procent overblijft voor PSV. Als we uitgaan van hetzelfde bedrag als vorig seizoen, kan PSV rekenen op een extra 1,35 miljoen euro in hun clubkas.

Daarnaast zal PSV ook flink verdienen aan de kaartverkoop voor de drie groepswedstrijden in de Champions League. Naar verwachting zal dit de club zo'n vier à vijf miljoen euro aan recettes opleveren. Al met al is PSV dus al verzekerd van een bedrag van minimaal 30,88 miljoen euro.

Maar de echte jackpot komt pas als de ploeg van trainer Peter Bosz goed presteert in het miljardenbal. Een overwinning levert nog steeds een aanzienlijke 2,8 miljoen euro op, terwijl een gelijkspel goed is voor 930 duizend euro. Een plek in de achtste finale zou helemaal een goudmijn zijn, met een beloning van maar liefst 9,6 miljoen euro. Maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek en zal afhangen van de prestaties van PSV op het hoogste Europese podium.

Al met al kan PSV zich verheugen op een financieel lucratief avontuur in de Champions League. Met een totaalbedrag van ongeveer 30,88 miljoen euro aan startpremies, coëfficiëntenpremies, market pool en recettes, zal de club zeker een flinke boost krijgen in hun financiële positie. Het is nu aan de spelers en staf om te laten zien wat ze waard zijn en hopelijk nog meer geld in het laatje te brengen voor PSV.