×
Home Nieuws Livescore

Nederland in cruciale strijd met Frankrijk voor vijfde plek op UEFA-lijst

Nederland in cruciale strijd met Frankrijk voor vijfde plek op UEFA-lijst
Fritsdejong ©
Gepubliceerd op dinsdag 29 augustus 2023 09:25 uur

Nederland staat voor een spannende en cruciale week wat betreft de coëfficiëntenstrijd. Op dit moment strijden we volop met Frankrijk om de felbegeerde vijfde plek op de UEFA-lijst, en de resultaten van PSV en AZ zijn van cruciaal belang voor onze kansen.

Deze week komen PSV, Ajax, AZ en FC Twente allemaal in actie in de laatste voorronde van de Champions League, Europa League en Conference League. De vooruitzichten waren aanvankelijk goed, met uitzondering van Twente dat een zware loting had tegen Fenerbahçe. Echter, na de heenduels ziet de situatie er wat anders uit. Alleen Ajax wist te winnen van Ludogorets, terwijl Twente bijna is uitgeschakeld na een 5-1 nederlaag. PSV en AZ speelden gelijk tegen Rangers en SK Brann, teams die op papier minder sterk zijn.

De mindere resultaten hebben invloed op de strijd met Frankrijk. Op dit moment hebben we een voorsprong van 1.752 punten op Frankrijk, wat een comfortabele marge lijkt. Toch is het van cruciaal belang dat PSV en AZ hun laatste voorrondewedstrijd winnen om kans te maken op die vijfde plek. Een overwinning van PSV op Rangers zou ons direct een punt opleveren op de coëfficiëntenlijst, vanwege de bonuspunten die verdiend worden bij het behalen van de groepsfase van de Champions League. In de Europa League, waar PSV waarschijnlijk in terechtkomt, zijn er geen bonuspunten te verdienen in de groepsfase.

Voor AZ is het nog spannender, aangezien zij geen vangnet hebben in de Conference League-voorronde. Als ze worden uitgeschakeld, kunnen ze een seizoen lang geen punten meer pakken voor Nederland. Met FC Twente dat al lijkt te stranden in de voorrondes, kunnen we ons absoluut geen vroege exit van AZ veroorloven in de strijd met Frankrijk. Vooral omdat de meeste Franse teams pas vanaf de groepsfase in actie komen en dan veel punten kunnen verdienen.

Hoewel Ajax al zo goed als zeker is van een plek in de Europa League, zijn de wedstrijden van PSV, AZ en Twente op coëfficiëntengebied belangrijker. Ajax is namelijk al gegarandeerd van een Europese groepsfase en heeft dus zes wedstrijden om coëfficiëntpunten te verdienen. In de Europa League zijn er iets meer bonuspunten te verdienen, maar in de Conference League treft Ajax waarschijnlijk makkelijkere tegenstanders.

Wat betreft Portugal, vorig jaar onze concurrent voor de zesde plek, staan zij nu ver achter op de Eredivisie. Dit komt door de weggevallen punten van het seizoen 2018/19 op de coëfficiëntenlijst. Op dit moment hebben we ruim 6.500 punten meer dan Portugal, dat ook al twee teams heeft verloren. Hoewel in het voetbal alles mogelijk is, hoeven we op dit moment niet bang te zijn voor Portugal. Alleen bij uitzonderlijke prestaties van Portugese teams en tegenvallende prestaties van Eredivisie-teams maken zij nog kans.

Wat moeten we komende week hopen? Een comeback van Twente tegen Fenerbahçe zou geweldig zijn, maar lijkt niet waarschijnlijk. Vooral overwinningen van PSV en AZ zijn van groot belang. Als dat gebeurt, krijgen we een flinke coëfficiëntenbonus, lopen we verder uit op Frankrijk en gaan we met vier teams de groepsfases in. Nederland maakt dan nog steeds een goede kans op de vijfde plek.

Ook is het interessant om de return tussen HNK Rijeka en Lille OSC in de gaten te houden. Lille, het enige Franse team dat deze week in actie komt in de Conference League-voorronde, kan bij een nederlaag in Kroatië voor goed nieuws zorgen voor Nederland. Frankrijk zou dan al vroeg een team verliezen. Dit terwijl Franse overwinningen al minder waardevol zijn op de coëfficiëntenlijst, omdat het land zes teams mag afvaardigen in Europa.

Wat zou de vijfde plek ons eigenlijk opleveren? Als we Frankrijk verslaan, gaan de nummers één, twee en drie van volgend seizoen direct naar de Champions League. De nummer vier kwalificeert zich voor de voorronde van het miljardenbal, terwijl nog drie andere clubs ook Europa in mogen. Dit zou een enorme boost zijn voor het Nederlandse voetbal.