×
Home Nieuws Livescore

Nigel de Jong onverschrokken over mogelijke ontslag Koeman bij Oranje; focust op KNVB-plannen

Nigel de Jong onverschrokken over mogelijke ontslag Koeman bij Oranje; focust op KNVB-plannen
Fritsdejong ©
Gepubliceerd op zaterdag 26 augustus 2023 22:24 uur

Nigel de Jong onverschrokken over mogelijke ontslag Koeman bij Oranje

In een opmerkelijk interview met het Algemeen Dagblad heeft voormalig Oranje-international Nigel de Jong laten weten dat hij niet bang is voor de mogelijkheid dat hij ooit zijn voormalige trainer Ronald Koeman zou moeten ontslaan bij het Nederlands elftal. De Jong, die momenteel fungeert als directeur topvoetbal bij de KNVB, benadrukte echter dat hij op dit moment geen plannen heeft om Koeman te vervangen.

Als directeur topvoetbal bij de KNVB heeft De Jong de verantwoordelijkheid om de bondscoach van Oranje aan te stellen. Momenteel is dat dus Koeman, onder wie De Jong zijn debuut maakte bij Ajax. In het interview werd De Jong geconfronteerd met de mogelijkheid dat hij Koeman in de toekomst zou moeten ontslaan. "Op dit moment zie ik daar geen enkele reden toe, wat mij betreft blijft hij nog jaren. Maar je weet nooit wat er kan gebeuren", reageerde De Jong.

De voormalig middenvelder benadrukte dat het ontslaan van coaches soms onvermijdelijk is, maar dat het belangrijk is om eerlijk te zijn en samen te werken op basis van wederzijds respect. "Dat hoort erbij. Ronald begrijpt dat net zo goed als ik", voegde De Jong eraan toe. Hij hoopt een nieuw klimaat te creëren binnen de KNVB-teams, waar maximale toewijding van zowel stafleden als spelers vereist is. "Spelen voor Oranje betekent dat je altijd en overal volledig toegewijd moet zijn. Zelfs ogenschijnlijk kleine details, zoals het meezingen van het volkslied, zijn belangrijk. Topsport is geen kwestie van verwend worden. Je moet de Oranje-geest voelen."

De Jong haalde ook het recente incident aan waarbij verschillende Oranje-spelers klaagden over de wedstrijd om de derde plaats in de Nations League. Hij noemde dit "een treffend voorbeeld". "Ik weet niet of dit typisch Nederlands is, maar in de landen waar ik heb gespeeld, waren dit soort zaken zelden een probleem. Het is gedrag van een underdog. Daarom is het zo belangrijk om dit soort normen en waarden al op jonge leeftijd te leren: een jongen van 14 moet begrijpen dat je je nooit zomaar afmeldt voor Oranje en dat elke interland gekoesterd moet worden."