×
Home Nieuws Livescore

Kudus schittert in afscheidswedstrijd Ajax met hattrick tegen Ludogorets, Gorter imponeert ook.

Kudus schittert in afscheidswedstrijd Ajax met hattrick tegen Ludogorets, Gorter imponeert ook.
Fritsdejong ©
Gepubliceerd op vrijdag 25 augustus 2023 07:27 uur

De Nederlandse sportkranten zijn unaniem in hun oordeel: Mohammed Kudus heeft op spectaculaire wijze afscheid genomen van Ajax. De getalenteerde voetballer, die op het punt staat om een contract te tekenen bij West Ham United, leidde zijn team naar een overtuigende 1-4 overwinning op Ludogorets met maar liefst drie doelpunten. Ook doelman Jay Gorter maakte indruk bij Ajax, waardoor de returnwedstrijd volgende week lijkt te veranderen in een soort oefenwedstrijd.

Het Algemeen Dagblad merkt op: "Uitgerekend op de dag waarop het nog onzeker was of hij überhaupt zou spelen, zorgde Kudus ervoor dat Ajax bijna de groepsfase van de Europa League bereikte in Bulgarije." Het scheelde niet veel of Kudus had niet eens kunnen spelen tegen Ludogorets. "Als de winnaar van de Conference League (West Ham United, red.) op de dag van de wedstrijd van Ajax zijn bod niet had verhoogd, was de deal al rond geweest en had Ajax geen risico genomen om een bedrag van ongeveer 45 miljoen euro mis te lopen."

Uiteindelijk maakte de Ghanees toch zijn opwachting en kreeg hij na afloop van trainer Maurice Steijn een publiekswissel, hoogstwaarschijnlijk zijn laatste in Amsterdamse dienst. "Het leek alsof de onverstoorbare Ghanees zich ervan bewust was dat dit wel eens zijn laatste wedstrijd voor Ajax kon zijn. De kans dat Kudus volgende week in de return tegen Ludogorets nog speelt, is klein. West Ham United zal nu waarschijnlijk wel toehappen."

De Telegraaf kopt: "Kudus geeft cadeautje weg" en benadrukt de prestatie van Kudus. "De Ghanees was verantwoordelijk voor de 0-1, 0-2 en 0-4 in de play-offwedstrijd in Bulgarije en liet zien waarom directeur voetbalzaken Sven Mislintat aanvankelijk het Londense bod van 42 miljoen euro afwees." De krant besteedt ook aandacht aan Jay Gorter, die direct na rust uitblonk met "twee uitstekende reddingen".

Volgens De Telegraaf heeft Steijn nu genoeg aanknopingspunten om verder te bouwen aan zijn ideale basiself. "Met deze overtuigende overwinning kan Steijn ondanks een mindere tweede helft verder. Het is voor hem geruststellend om te weten dat het 'oude motorblok' van Ajax ook in Europa zijn mannetje staat. De nieuwe spelers - allemaal aankopen van Mislintat - moeten maar bewijzen dat ze een plek verdienen in de basis."

Ook De Volkskrant richt de schijnwerpers op Kudus als hoofdrolspeler. "Als Kudus afscheid neemt van Ajax, is de wedstrijd tegen Ludogorets (1-4) een waardig afscheid." Volgens de krant had Ajax weinig te vrezen van de Bulgaren. "Het leek bijna op een therapeutische sessie voor Ajax, hoewel dat niet helemaal juist is. Het gaat niet slecht met Ajax in de competitie, maar het is duidelijk dat het team nog groeit en tijd nodig heeft, zeker wanneer er steeds nieuwe spelers worden ingepast." Volgende week donderdag is de returnwedstrijd in Amsterdam, die volgens De Volkskrant meer wegheeft van een oefenwedstrijd.